Bästa gäddbetet 2022 – 5 heta beten för gäddfisket

Gäddfisket är ett mycket populärt fiske i Sverige och uppskattas av både hobbyfiskare och proffs. Men vad är egentligen det bästa betet för gäddfiske? Det finns många olika metoder och tekniker för att kroka gäddan, och betet är utan tvekan en viktig parameter som kommer att påverka om du kommer att fånga gädda eller inte.

Vilket gäddbete som fungerar bäst vid ett visst tillfälle kommer att bero på många olika faktorer, inte minst vattentemperatur, tid på året samt väder och vind. Det kan även vara stora variationer beroende på hur vattnet ser ut där just du fiskar.

Efter många timmar på sjön har jag dock kommit fram till vilka beten som har gett mig bra utdelning under gäddfisket. Här tänkte jag dela med mig av mina favoriter, tillsammans med ett antal tankar och tips som kan vara bra att ha koll på.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

Bästa gäddbetet – sammanställning:

Våra favoritbeten för gäddfisket

Här har vi samlat några av våra absoluta favoritbeten för gädda som alltid får följa med i betesboxen.


Abu Garcia Svartzonker McMio Tail – Lättkastat gäddbete

Ett klockrent gäddbete som är perfekt när du glider runt utanför vikar och vassar med båten och letar gädda. En stor fördel med detta bete är att det har en jigg-svans, vilket gör att du får ett stort bete som samtidigt är smidigt och lätt att kasta.

Här mäter den hårda främre delen endast 9 cm, men tillsammans med jigg-svansen så får du ett bete på hela 18 cm.

Som alla jiggar så är det omöjligt att inte bakdelen slits när du krokar mycket gädda. Svansarna har dock en ingjuten stålrigg som hjälper till att öka livslängden. Blir svansen allt för sliten så går det att uppdatera med en ny svans, vilket gör att man även kan mixtra och testa sig fram med olika färgkombinationer.

När du fiskar med detta drag så kan du hålla ett ganska konstant tempo på invevningen. Några korta vevstopp eller ryck emellanåt brukar kunna reta gäddan att hugga. Då den med fördel fiskas med konstant tempo så fungerar den även bra som bete vid trollingfiske. Vi har bland annat fångat många fina gäddor med McMio på djupriggen.

När det gäller vilka färgkombinationer som fungerar bäst så gäller det att pröva sig fram. Några personliga favoriter är dock Yellow fin Perch och Motoroil Burbot.


Buster Jerk – Allsidigt gäddbete

Buster Jerk är troligtvis ett av de gäddbeten i beteslådan som har flest märken efter gäddhugg. Detta är en konsekvens av två saker: gäddorna tycker om Buster Jerk och betet har visat sig ha väldigt lång livslängd.

Detta är ett mycket allsidigt bete som fungerar bra under hela fiskesäsongen. Betet är sjunkande och passar perfekt till att fiska inne i vikar på ca 1-3 meters djup. Om du vill fiska på grundare vatten eller om du vill ha ett bete som går mer ytligt så finns den även som svävande/långsamt flytande och kallas då Buster Jerk Shallow Runner.

Detta är i grunden ett bete för jerkbait-fiske men fungerar minst lika bra med ett vanligt spinnspö. Betet har en vaggande gång från sida till sida, som kombinerat med regelbundna spinnstopp brukar lura gäddan på kroken. Om du jerkar hem draget så kan du få en ännu mer livlig gång (se videon nedan).

Tänk på att ge betet en lugnare gång när vattentemperaturen är låg, om du fiskar tidigt eller sent på säsongen. När det blir lite varmare i vattnet kan du med fördel fiska Buster Jerk mer yvigt, för att ge betet mer liv och rörelse.


Nils Master Invincible – Favorit till trollingfisket

En riktig klassiker för gäddfiske som funnits med bland favoriterna i beteslådan så länge jag kan minnas, och det är en av de wobbler som för egen del har landat flest gäddor under trollingfisket. Många svenska rekordgäddor har även fångats med Nils Master invincible genom årens lopp.

Wobblern finns i flertalet olika storlekar, från en liten variant på 5 cm till en gigantisk modell på 25 cm. Personligen har jag fått bäst utdelning under trollingfisket med storlekarna 15 och 18 cm, vilket också är de varianter som använts mest för egen del.

De lite mindre modellerna är även lättkastade och passar bra till fisket på lite grundare vatten.


Pig Shad Jr – Bra gäddjigg

Detta är lillebror till den klassiska jiggen Pig Shad. Det som skiljer de olika jiggarna är helt enkelt storleken och vikten, där Pig Shad Jr finns i en 20 cm och en 15 cm variant.

Med lätthet min personliga favoritjigg som har både lagom storlek och vikt för spinnfisket. Med Pig Shad Jr får du ett bete som har en lugn och vaggande gång som på ett bra sätt imiterar en skadad fisk, och har visat sig vara en riktig gäddmagnet. Den är min personliga favorit för att nå gäddorna efter att de ställt sig på lite djupare vatten efter gäddleken.

Om man ska fiska djupt så kan man använda jiggen tillsammans med en jiggskalle av passande storlek. Om du ska kasta mycket och fiska i lite grundare vatten så skulle jag dock välja att rigga upp jiggen med en shallow stinger (kan ses här).

Detta gör att jiggen får en fin obehindrad gång och fungerar perfekt till spinnfisket. Videon nedan visar hur stinger fungerar samt hur du riggar jiggen på ett korrekt sätt.

Jiggen upplevs även som tålig, framförallt när den är riggad med shallow stinger. Krokarna frigörs då ur jiggen när gäddan hugger, vilket minskar skadan på jiggen.


Abu Garcia Hi-Lo – En riktig klassiker

Frågan är om något bete kan konkurrera med Abu Hi-Los meriter i antalet landade gäddor. Detta är nämligen en riktig klassiker som varit på marknaden ända sedan 1955.

Under tiden har det kommit många uppdateringar på wobblern, men en sak har alltid gjort den lite speciell: med Hi-Lo kan du ställa vinkeln på skeden.

Detta gör att du med ett och samma bete kan få allt ifrån lugn gång till ettrig gång nära ytan, allt genom att ändra vinkeln på skeden. Personligen har jag mest använt Hi-Lo till trollingfisket efter gädda, då främst i storlekarna 15 cm och 20 cm.

Tidigare modeller av Hi-Lo upplevdes som något svårfiskade, då skeden gärna bytte vinkel när wobblern fick bottenkänning. Den senaste versionen har dock en låsmekanism som hindrar skeden från att oavsiktligt ändra vinkel.

Tips vid val av gäddbete

Här samlar jag ett antal tips som jag själv upptäck under mina gäddfisketurer, samt fått berättat till mig från folk som har betydligt bättre koll på gäddfiske än vad jag själv har.

Ta inte tipsen som några krav på hur du måste fiska, utan ta till dig det du tycker är intressant och testa dig fram själv. Det är genom att testa själv som du kommer att lära dig mest!

Vilken storlek ska man välja på sitt gäddbete?

Ett stort bete betyder inte alltid att du kommer att kroka stor gädda. Gäddan är en renodlad predatorfisk, som kan attackera beten som är betydande i storlek i förhållande till gäddan själv. Detta betyder att du kan få både små och stora fiskar på ett stort bete.

Angående stora gäddor så säger mina personliga erfarenheter att stor gädda hugger både på stora och små beten. Stora fiskar föredrar dock många gånger lite större beten.

Om man tänker logiskt så är detta även rimligt, då gäddan vill få så mycket föda som möjligt och samtidigt minimera den energi den förbrukar på att jaga.

Viktigast är dock att fiska i vatten där det faktiskt finns stor gädda, vilket inte alltid är fallet i många mindre sjöar och tjärnar.

Vilka färger är bäst?

Personligen så håller jag mig till beten som har naturtrogna färger, som inte allt för mycket sticker ut i förhållande till annat liv i sjön. Vissa dagar med sämre fiske kan man dock få gräva lite djupare i beteslådan och plocka fram lite skrikigare färger.

Det finns helt enkelt inget direkt svar på vilka färger som är bäst, utan det kommer variera beroende på vilket humör gäddan är på. I lite grumligare vatten kan det ibland vara bra att ha lite mer skrikiga färger.

I övrigt så är det bara att testa sig fram. Experimentera med olika färgkombinationer för att hitta vad gäddan vill ha för stunden. Fisket kan även snabbt slå om, bara för att ett visst bete eller en viss färg fungerade för en stund sedan betyder det inte att det är samma bete som gäller just nu.

Vattentemperatur vid gäddfiske

Om du fiskar över hela året så kommer du stöta på perioder av både varmt och kallt vatten. Det är då viktigt att anpassa sitt val av bete, och framförallt fisketeknik, för att passa vattentemperaturen.

Generellt kan man säga att kallt vatten, som under tidig vår och sen höst, betyder att gäddan är mindre aktiv och rör sig långsammare. Under denna tid kan det vara bra att tänka på att spinna in dit bete långsamt.

Under sommaren kan det istället vara fördelaktigt med snabbare tempo när du vevar in och ett bete med yviga rörelser. Detta kan i många fall reta fram ett hugg från gäddan!