Bästa billiga ekolodet 2022 – Tips på bra ekolod till bra pris

Idag är det näst intill standard för båtägare och fiskare att äga ett ekolod. Det blir ofta ett dyrt inköp och det är inte ovanligt att du får betala mer än en månadslön om du vill ha den senaste tekniken. Idag finns det dock många bra och billiga ekolod som fungerar alldeles utmärkt för de allra flesta.

Det stora utbudet av billiga ekolod på marknaden gör dock att det kan vara svårt att hitta vilka ekolod som är de bästa och mest prisvärda i budgetklassen, och det skiljer ofta mycket mellan olika modeller. Det gäller att hitta ett ekolod som både har bra ekolodsteknik, har en tydlig display och är användarvänligt. Detta kan vara mycket begärt av ett billigt ekolod.

Vi har dock undersökt utbudet av billiga ekolod hos de främsta tillverkarna och hittat ett antal ekolod som vi tycker sticker ut och gör jobbet galant. Vi valde att dela upp ekoloden i två prisklasser: ekolod under 4000 kr, samt ekolod under 2000 kr.

Här kommer en kort sammanfattning med våra favoriter inom de båda prisklasserna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler & Watski.

Vår favorit under 4000 kr

Garmin Striker Vivid 5cv

Garmin Striker Plus 5cv innehåller allt man kan förvänta sig av ett ekolod i denna prisklassen. Du får ett billigt ekolod som innehåller både CHIRP, högfrekvent skanningsteknik och en inbyggd funktion som gör att du kan skapa dina egna sjökartor.

Generellt kan man säg att ett ekolod under 4000 kr passar dig som vill ha ett instegsekolod som gör vad det ska utan massa extrafunktioner. Jämfört med många av konkurrenterna så får du dock mycket funktion för pengarna med denna Garminenhet.

Vår favorit under 2000 kr

Garmin Striker 4

En liten och kompakt enhet med CHIRP-ekolod och GPS. Skärmen har hög upplösning och tydliga färger, vilket gör den detaljrik och lättläst trots sin storlek. Helt enkelt ett mycket prisvärt och billigt ekolod som är lätt att plocka med sig.

Ett ekolod under 2000 kr passar istället dig som främst är ute efter att använda ekolodet till att se djup och bottenstruktur, samt till enklare fiske.

Varför ska du lita på oss?

Vi på fiskelandet brinner för fiske och teknik. De senaste 10 åren har vi följt utvecklingen bland marknadens ekolod, vilket gör att vi har bra koll på vilka tekniker och funktioner du borde fokusera på när du väljer ekolod i budgetklassen.

Vi förstår att många varken vill eller kan lägga hela en hel månadslön på ett ekolod. Kvalitén och antalet inkluderade funktioner på billiga ekolod kan dock variera stort, vilket gör att vi i denna guide ska försöka dela med oss av våra tips för att hjälpa dig hitta de bästa billiga ekoloden.

Vem ska köpa ett billigt ekolod?

Vad anses egentligen vara ett billigt ekolod? Detta varierar troligtvis mycket beroende på vem du frågar. Detta gör att vi har fokuserat på två olika prisklasser när vi undersökt lågprisutbudet: ekolod under 2000 kr och ekolod under 4000 kr.

Ekoloden i 2000 kr klassen passar bra till dig som vill ha ett ekolod till fritidsbåten för att främst kunna få koll på djup och bottenstruktur. Du har inte så stora krav på övriga funktioner, och tycker att det är okej med en lite mindre display.

För ca 4000 kr så hittar vi ekolod med lite fler funktioner som passar dig som vill börja använda ditt ekolod till fiske. Du får dock fortfarande främst grundfunktioner och displayen är i de flesta fall förhållandevis liten, du får dock ett stort lyft jämfört med den lägre prisklassen.

Så valde vi ut de bästa billiga ekoloden

Till att börja med, ett ekolod i budgetklassen kommer inte att vara perfekt. Upp till en viss gräns så kan man nämligen säga att du får lite vad du betalar för. I denna prisklass hittar du varken stora tochskärmar eller den mest avancerade ekolodstekniken, men för många så är dock ett billigt ekolod fullt tillräckligt.

När vi skulle välja ut vilka billiga ekolod vi skulle titta på så valde vi att endast titta på ekolod från de större tillverkarna, som samtidigt uppfyllde de krav på pris som vi satt upp.

Detta gav oss ett stort antal ekolod som var billiga. Vi tittade sedan bland annat på följande punkter för att hitta våra favoriter i budgetsegmentet:

Display

Som nämnt tidigare så kommer du till stor del endast hitta ekolod med små skärmar i dessa två prisklasser, och de flesta skärmarna kommer att ligga mellan 4 och 5 tum.

Eftersom skärmen är ekolodets sätt att kommunicera med dig så kommer skärmens storlek att till stor del påverka hur du upplever ekolodet. En allt för liten skärm kommer göra ekolodet svårläst, och det kommer att bli svårt att få plats med två ekolodsbilder samtidigt (exempelvis både ekolod och GPS).

Med en liten skärm får du dock en kompakt enhet, som passar bra om du har ont om utrymme där du vill placera ditt ekolod.

Något som även är viktigt när man jämför olika skärmar är upplösningen. Du kan nämligen ofta se mer detaljer på en mindre skärm med hög upplösning, jämfört med en större skärm som har lägre upplösning.

Ekolodsteknik

Generellt kan man säga att ett ekolod som sänder ut en hög frekvens ger en mer detaljrik ekolodsbild jämfört med ett som sänder ut en låg frekvens. Ett ekolod med låg frekvens passar dock bättre om du fiskar mycket i djupa vatten.

Det är framförallt den traditionella ekolodstekniken som är den vanligaste bland de billigaste ekoloden. Ett traditionellt ekolod sänder ut antingen en hög eller en låg frekvens i vattnet när det söker efter objekt. Detta gör att ekolodet endast får information från en enda frekvens i taget vid användning, vilket begränsar informationen som ekolodet har att arbeta med.

Ett stort steg upp från denna teknik är ekoloden som använder sig av CHIRP-teknik. Ett ekolod med CHIRP sänder ut ett svep av frekvenser, istället för en enstaka frekvens som för det traditionella ekolodet. Detta gör att ekolodet får information från flera frekvenser, och kan därför rita upp en mer detaljerad bild med bättre separering av objekt i vattnet.

Vissa billiga ekolod innehåller även olika typer av skanningsteknik, här är down scan det vanligaste i budgetklassen. Tekniken använder sig kort sammanfattat av höga frekvenser för att ge en bildlik vy av det som är under båten.

Användarvänlighet

De flesta billiga ekolod har fysiska knappar för att navigera i menyerna. Även om det är trevligt med en touchskärm så är det inget negativt med knappar på ekolodet. Tvärt om så är det inte ovanligt att även dyrare modeller har fysiska knappar.

För att ekolodet ska vara lättanvänt så krävs det dock att knappar är bra placerade, samt har en layout som gör det enkelt att trycka sig fram i menyerna.

Det ska gå lätt och snabbt att hoppa mellan olika vyer, och menysystemet ska vara uppbyggt så att det är lätt att navigera mellan olika inställningar. Vi tycker även att det är viktigt att skärmen går att dela upp i olika segment, så att man kan se flera ekolodsvyer samtidigt.

Produktkvalitet

Det är förståeligt att ett billigt ekolod inte har samma gedigna känsla som ett dyrare ekolod, men det är fortfarande viktigt att det inte känns som att det ska gå sönder när man använder det.

Något som påverkar känslan mycket är hur stabilt ekolodet sitter i sitt fäste, ett ekolod som sviktar varje gång du trycker på knapparna är nämligen inte roligt att använda. Infästningen måste också långsiktigt klarar av att man sätter i och tar ut ekolodet vid varje fisketur.

Kartplotter

Enheter med både ekolod och kartplotter blir allt vanligare, och de börjar komma ner i pris jämfört med ett antal år tillbaka. I denna budgetklass som vi tittar på här kommer du dock att få nöja dig med endast en ekolodsenhet i de flesta fall.

Något som många av de billiga ekoloden har är en GPS, vilket gör att du kan markera koordinaterna för bra fiskeplatser och se din färdväg. Det går dock oftast inte att ladda in sjökartor för att få en helhetsbild över vattnet.

Vissa modeller, som exempelvis vår favorit under 4000 kr, Garmin Striker Plus 5cv, tillåter dig dock att spara undan informationen från ekolodet för att skapa din egen djupkarta, vilket är smidigt om du ofta fiskar i samma vatten.

En GPS gör även att du kan se din hastighet, vilket är ett smidigt verktyg att ha på ekolodet när du exempelvis är ute och trollingfiskar.

Garanti

Något som till viss del kan ge en fingervisning om ekolodets kvalitet är hur lång garanti det har. Med en lång garantitid så har tillverkaren god tilltro till sina produkter och alltså en lång period då de garanterar att ekolodet ska fungera.

De flesta stora tillverkare har 2 år som standard, vilket även är fallet för ekoloden i budgetklasserna.

Bästa ekoloden under 4000 kr

Garmin Striker Vivid 5cv – Vår favorit under 4000 kr

Detta är ett mycket prisvärt ekolod från Garmin som innehåller det man kan förvänta sig av ett ekolod i budgetklassen och lite till.

Ekolodet kommer med en 5 tums WVGA-skärm som ger bra ljusstyrka och tydliga färger, vilket gör den lättläst även när solen ligger på. Med en 5 tums skärm kan du ha två ekolodsbilder uppe samtidigt och fortfarande se detaljer i bilderna bra.

För att få en äkta kartplotter tillsammans med ekolodet så får du gå upp några prisklasser. Denna enhet innehåller dock Garmins karteringsprogramvara Quickdraw Contours, vilket gör att du kan skapa dina egna sjökartor. Ekolodet sparar då undan djupinformationen över områden som du har passerat, vilket är ett smidigt sätt att skapa kartor i sjöar som du ofta fiskar i.

En av de viktigaste sakerna med ett ekolod är vad det är för typ av ekolodsteknik, och det är även här som denna enhet har en av sina starka sidor. Striker Vivid 5cv innehåller både traditionellt ekolod (50/77/200 kHz), CHIRP och ClearVü (260/455/800 kHz). ClearVü är Garmins down imaging funktion, som använder sig av höga frekvenser för att ge en detaljrik och fotolik bild av botten och objekt under båten.

Något vi även gillar är infästningen, som tillåter att ekolodet både kan roteras och tiltas uppåt och nedåt. Detta kan man göra samtidigt som ekolodet sitter fast stabilt när det används, vilket är en stor fördel och ger betydligt bättre inställningsmöjligheter än många andra ekolod.

För att sammanfatta det hela, Garmin Striker Vivid 5cv är alltså ett billigt ekolod som ger dig ett bra verktyg för att hitta fisk. Mångsidigheten och enkelheten gör att detta är vår favorit bland ekolod under 4000 kr.

Garmin striker finns även i en 7-tums variant, som trots det lite högre priset ger dig ett riktigt prisvärt ekolod. Denna modell kan du hitta här.

Lowrance HOOK Reveal 5 – Litet men kompetent

Letar du efter prisvärda ekolod i Lowrance produktutbud så är det i deras HOOK Reveal-serie du ska leta. Här får du billiga ekolod som är utrustade med de funktioner du behöver, till ett bra pris.

Just denna enhet är det billigaste ekolodet i serien med en 5″ skärm. Detta ger dig ett ekolod som är perfekt för dig som vill spara pengar eller för som har ont om utrymme och inte får plats med ett stort och skrymmande ekolod.

Skärmen är en SolarMAX skärm som går att se tydligt även när solen lyser starkt. Du kan enkelt välja mellan olika ekolodsvyer, och skärmen går även att dela upp för att visa olika vyer samtidigt. Vid uppdelning av skärmen kan det dock bli lite plottrigt för dig som vill ha en tydlig överblick av innehållet på skärmen. Lösningen på detta är helt enkelt att titta på en vy i taget, eller gå upp en prisklass och skärmstorlek till HOOK Reveal 7.

HDI-givaren som följer med denna enhet ger dig både CHIRP och DownScan imaging. DownScan är Lowrance skanningsteknik, motsvarande Garmins ClearVü teknik, och använder sig av höga frekvenser för att ge dig en fotolik vy. Vill du kunna använda side scan på ekolodet krävs det ett ekolod med trippleshot 3-in1-givare, som kan fås först i 7″ modellen av HOOK Reveal.

Till skillnad från sin föregångare, HOOK2, så kan man med detta ekolod skapa sina egna kartor genom C-MAP Genesis, eller ladda in kartor från bland annat Navionics. Detta tycker vi är ett stort lyft och gör ekolodet mer fulländat jämfört med HOOK2, till ett liknande pris.

En annan fördel med ekoloden i HOOK Reveal-serien är att de är väldigt enkla att använda och ställer in sig själva automatiskt, vilket är en stor fördel för nybörjare. Det går självklart även att manuellt justera inställningarna om du föredrar detta.

En trevlig funktion som kommer med lodet är fishreveal, som gör att du kan kombinera den vanliga 2D-vyn på ekolodet med downscan i samma bild. Detta gör att du får en tydligare bild, där det blir lättare att särskilja mellan vad som faktiskt är fisk eller annan struktur.

Sammanfattningsvis, ekolodet passar perfekt till dig som söker ett instegsekolod, där fokus ligger på att ekolodet ska innehålla de viktigaste funktionerna för fisket, men till ett lågt pris.

Garmin ECHOMAP Plus 42cv – Kompakt enhet med kartplotter

Detta är en liten och kompakt enhet från Garmins ECHOMAP-serie, vilket är en av deras minsta enheter med både ekolod och kartplotter.

Den stora fördelen med denna enhet är alltså att den förutom ekolod även innehåller en kartplotter, vilket är ett stort lyft från Striker-ekoloden, där du endast kunde använda kartor som du själv skapat. Här kan du alltså få mer detaljerade kartor genom att ladda ner eller köpa dedikerade sjökort från exempelvis Garmins hemsida.

En av nackdelarna med denna enhet är dock skärmens storlek. Den 4.3 tums skärm som sitter på enheten är ljusstark och lättläst. Den fungerar bra om man visar en vy i taget, men blir aningen svårläst om två vyer ska visas samtidigt. I denna prisklass med billiga ekolod blir det dock svårt att hitta en enhet som har både stor skärm och kartplotter.

Ekolodsdelen i denna enhet håller en hög nivå, och du får både traditionellt ekolod med CHIRP samt Garmins ClearVü-CHIRP kombinerat i samma givare. Möjligheten att använda CHIRP även i ClearVü-läget ger dig en förbättrad detaljrikedom jämfört med exempelvis Garmin Striker.

Något som vi även tycker om med detta ekolod är att den har ett snabbfäste som gör att du snabbt och lätt kan plocka bort och sätta dit enheten, utan att lossa några kablar.

Detta är ekolodet för dig som vill ha en kompakt enhet med både kartplotter och ekolod till ett bra pris.

Bästa ekoloden under 2000 kr

Garmin Striker 4 – Vår favorit under 2000 kr

Ett litet men kompetent ekolod från Garmin som är vår favorit i den billigaste klassen.

Skärmen som sitter på ekolodet är 3.5 tum, trots detta så är skärmen lättläst genom att den är ställd på högkant. Detta ger mindre ekolodshistorik men fler pixlar för att representera avståndet ner till botten. Detta, tillsammans med den skarpa upplösningen i skärmen, gör att ekolodet blir mer lättläst och bättre på att visa detaljer än många andra enheter med större skärm.

Ekolodet har en CHIRP-givare som ger högre detaljrikedom i ekolodsbilden jämfört med traditionell ekolodsteknik, som i övrigt är vanligast i denna prisklassen.

Utöver ekolodsdelen så finns även en inbyggd GPS som tillåter dig att markera ut platser och rutter samt se hastigheten på båten. Både ekolodsbilden och GPSen går att ha på samtidigt i split view. Skärmen upplevdes dock som något svårläst när detta testades, och vi föredrog att ha antingen GPS eller ekolod på.

Vi tycker att detta är det mest prisvärda budgetekolodet på marknaden, som är lättläst trots sin lilla skärm. Denna enhet finns även i en ny variant (Garmin Striker Plus 4). Vi upplevde dock att den nya versionen, trots sin större skärm, var mer svårläst eftersom den hade lägre upplösning.

Av denna anledning så valde vi alltså Garmin Striker 4 som vår favorit bland de billigaste ekoloden.

Lowrance HOOK2 4x Bullet GPS

Detta ekolod är den enklaste modellen i Lowrance prisvärda HOOK2-serie. Ekolodet imponerar kanske inte med de senaste funktionerna, men det fungerar alldeles utmärkt som ett billigt instegsekolod.

Ekolodet har inbyggd autokalibrering, vilket gör ekolodet mycket lättanvänt. Kalibreringen ställer aktivt in ekolodets inställningar när förutsättningarna ändras utan att du behöver göra något. Detta gör ekolodet perfekt för en nybörjare som bara vill koppla in ekolodet och börja använda det.

Ekolodet använder sig av traditionell ekolodsteknik med vidvinkel och 200kHz. Med detta ekolod kommer du inte se lika detaljerad vy som med ett CHIRP-ekolod, men det duger gott och väl för att läsa av bottenstruktur och för enklare fiske.

Ekolodet har en enkel GPS där du kan spara undan platser och rutter, vilket är en smidig funktion att ha med sig på sjön. HOOK2 4x Bullet finns även i en modell utan denna GPS, för ca 200 kr extra så är dock troligtvis modellen med GPS att föredra för de flesta. En nackdel är att det inte går att spara in kartor, vilket dock inte är något du kan räkna med i ett billigt ekolod som detta.

Denna enhet har en liten 4 tums SolarMAX™-skärm som ger en lättläst display även i direkt solljus. Här kan det vara värt att påpeka att du endast kan ha en ekolodsbild uppe i taget, en vy med både GPSen och ekolodet samtidigt är alltså inte möjligt att visa.

Sammanfattningsvis så kan man säga att detta ekolod passar bra till dig som är nybörjare, eller vill ha ett billigt ekolod som är lätt att använda.