Bästa djupriggen 2021 – Så når du fisken på djupet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

När djupriggen kom ut på marknaden förändrade den helt hur man tog sig an fiske på djupt vatten. Med djupriggen fick man helt enkelt ett enkelt verktyg för att nå fisken, oavsett vilket djup den befann sig på.

En djuprigg är alltså ett måste om du på ett effektivt sätt vill kunna få ner ditt bete för att kunna fiska av lite djupare vatten. Detta leder till att du enkelt kan kolla på ekolodet för att se på vilket djup fisken befinner sig, och sedan justera djupriggen för att presentera ditt bete på detta djup.

Det finns många olika märken och modeller bland djupriggar. Vi har här tittat på Scottys sortiment, för att reda ut vilken typ av djuprigg som passar olika typer av användare bäst. Scotty är en ledande tillverkare av djupriggar som har modeller i alla prisklasser.

Målet här är alltså att du ska kunna hitta vad som kan anses vara den bästa djupriggen för just dig.

Bästa djupriggen – Sammanfattning:

VI har även sammanställt information över vad som är bra att tänka på i vår köpguide för djupriggar, som du hittar längre ner på sidan.

Bästa djupriggen

Här har vi gjort en sammanställning över de bästa djupriggarna inom olika kategorier, för att du ska kunna hitta den modell som passar din användning bäst.


Laketroller 1073 – Enkel och billig djuprigg

Denna djuprigg från Scotty är en billig lösning för dig som vill ha en enkel djuprigg som löser vad den ska. Armen på riggen är ca 30 cm, och passar perfekt till den lite mindre båten.

Djupriggen använder samma typ av fäste som Scottys spöhållare. Detta gör det smidigt att flytta runt djupriggen, och om du inte alltid behöver den kan du montera en spöhållare i samma fäste.

En fördel med djupriggen är hur enkel den är, och den låga vikten gör den portabel. Djupriggen har dock ingen integrerad spöhållare, vilket gör att du måste montera en vanlig spöhållare nära djupriggen.

Laketroller 1071 kommer levererad med 30 meter stålwire, då spolen på djupriggen är relativt liten så passar denna modell bäst när du fiskar på max ca 15 meters djup. Detta då det helt enkelt blir svettigt och tar lång tid att veva in allt för mycket lina med en liten spole.

Det finns inget räkneverk, vilket gör att du får räkna antalet varv du roterar veven när du släpper ut för att ha koll på vilket djup du fiskar på.

En smidig variant av denna djuprigg är Scotty Laketroller 1071, som har ett tvingfäste för att lätt flytta runt djupriggen (kan ses här).


Upp en prisklass från Laketroller hittar vi Depthmaster 1050. Denna djuprigg ger dig mycket för pengarna, vilket är tydligt då detta är Scottys mest sålda djuprigg genom tiderna. Med den något högre prislappen följer nämligen ett antal trevliga egenskaper.

Konstruktionen är överlag mer robust, med en rejäl vev som lätt går att greppa med båda händerna. Även armen är längre med en längd på 58 cm lång och 1,9 cm, vilket gör att den kommer ut från båten en bit och klarar av lite tyngre lodvikter.

På spolen sitter även en stabil spöhållare där du kan placera ditt spö när du fiskar. Du slipper då använda en av dina vanliga spöhållare till djupriggen, vilket gör den smidig att rigga.

Med Depthmaster behöver du heller inte räkna antalet varv får att hålla koll på djupet, då det på denna modell sitter en räknare som löser detta åt dig.

Spolen rymmer 61 meter flätad stålwire, vilket gör att den kan användas på djupt vatten. På samma sätt som på Laketroller så har dock spolen liten diameter, vilket gör att det blir många varv om du ska fiska i de lite djupare sjöarna (vevar in 0.5 meter per varv).

Här får du även ett annat typ av fäste, som dock inte passar med Scottys spöhållare, men ger en mer stabil infästning för att klara av större påfrestningar.

Med denna modell så får du en beprövad och robust djuprigg till ett bra pris.


Depthking 1060 – Prisvärd djuprigg

Ett steg upp från Depthmaster 1050 hittar vi alltså denna modell som kallas för Depthking 1060. Modellerna har många likheter, men det är några detaljer som skiljer de båda från varandra.

Först och främst så får du en större diameter på spolen, vilket gör att du vevar in dubbelt så mycket lina på ett varv med veven jämfört med föregående modell (Detta gör att du tar in hela 1 meter vajer för varje varv med veven). Därmed lämpar sig denna djuprigg bra om du planerar att fiska i lite djupare vatten.

Spolen håller lika mycket lina på båda modellerna, men här får du en grövre vajer som klarar av tyngre lodvikter.

En annan smidig funktion, som passar bra när du ska hantera lite större lodvikter, är att du kan förlänga handtaget. Detta gör att du får längre hävarm, vilket i sin tur leder till att den blir lättare att veva.

Även denna modell kommer med en spöhållare monterad, och har även samma dimensioner på armen. Djupriggen fäster du med en monteringsplatta, vilket ger en stabil montering i båten.


Longarm Combo 1091 – Stor och kraftfull modell

Longarm Combo 1091 är djupriggen för dig med en lite större båt, eller om du helt enkelt är ute efter en kraftfull djuprigg som tål tuff användning. Denna djuprigg ligger i en högre prisklass jämfört med tidigare modeller, men utgör toppskiktet bland marknadens djupriggar.

Med en teleskoparm som du kan stilla in på en längd mellan 91-152 cm så får du en flexibel djuprigg med störa justeringsmöjligheter, vilket gör att du kan ställa in den bra utifrån hur du själv vill använda den. Modellen kommer även med ett roterbart basfäste, vilket är en stor fördel jämfört med föregående modeller.

Vill du spara lite pengar så finns dock även modellen Scotty Strongarm 1080. Detta är samma modell som 1091, fast utan det roterande fästet samt att den även har en fast bom som är 61 cm lång, istället för teleskoparmen.

Även med denna modell tar du in ca 60 cm vajer per vevtag, och djupriggen kommer utrustad med 60 meter vajer. Handtaget går att förlänga för att ge mer kraft, vilket är bra då denna modell klarar lodvikter upp till hela 10 kg.

Vill du ha en driftsäker djuprigg som ligger i toppskiktet bland manuella djupriggar så är Longarm Combo 1091 en bra lösning.


Depth Power 2116 – Elektrisk djuprigg

Här har du toppskiktet bland djupriggar, med en modell som innehåller allt man kan tänka sig behöva i en djuprigg. Här får du en elektroniskt manövrerbar djuprigg med ett upplyst digitalt räkneverk som gör att du enkelt har koll på vilket djup du fiskar på.

Djupriggen har en stark och pålitlig motor som gör att du kan lyfta en lodvikt på 9.1 kg i en hastighet av 79.2 meter per minut. Detta gör att du genom ett knapptryck kan variera djupet, vilket sparar dig massa vevande och gör att du snabbt och smidigt kan byta djup.

Spolen rymmer även hela 91 meter kraftig vajer för att du ska kunna fiska på riktigt djupt vatten. Djupriggen kommer även med dubbla spöhållare monterade, som gör det enkelt att använda två spön på djupriggen. De är även roterbara, vilket ger bra inställningsmöjligheter.

Detta är en rejäl djuprigg, som dock är lätt att hantera och kan smidigt roteras med det inbyggda svirvelfästet.

Likt föregående modell så har även denna djuprigg en teleskoparm som du kan ställa in på en längd mellan 91-152 cm.

Söker du en högklassig elektrisk djuprigg så är definitivt Scotty Depth Power 2116 en modell som ligger i den teknologiska frontlinjen.

Köpguide – Bra att tänka på när du väljer djuprigg

Här har vi samlat några punkter som kan vara bra att tänka på för att strukturera upp ditt letande, och för att du lättare ska kunna hitta den djuprigg som passar dig bäst.

Manuell eller elektronisk djuprigg?

Ett bra utgångsläge är att bestämma om du vill ha en manuell eller elektronisk djuprigg. I takt med att de elektroniska djupriggarna blivit mer kompakta och kommit ner lite i pris så har de elektroniska varianterna blivit allt vanligare.

De största fördelarna du får med en elektronisk djuprigg är att de lätt och snabbt hjälper dig att justera djupet. Detta är extra fördelaktigt om du fiskar mycket på lite djupare vatten, då du i dessa lägen slipper tömma dig själv på energi samtidigt som du får betydligt snabbare hemtagning av vajern än vad du skulle kunna åstadkomma med en manuell vev.

En elektronisk djuprigg är dock oftast större och väger mer, vilket leder oss till fördelarna med en manuell djuprigg:

Med en manuell djuprigg så får du helt enkelt en mer portabel och lättare lösnings, som inte heller tar upp lika mycket plats i båten. Den är enkel att montera i och ur din båt, och du slipper dra fram strömkablar. (Kabeldragningen är dock inget större problem när man väl bestämma sig.)

Så, för fiske på mellan 10 – 15 meter skulle jag säga att det fungerar alldeles utmärk med en manuell djuprigg. Ska du ut på djupare vatten, eller är allmänt bekväm av dig, så kan det vara bra att titta på en eldriven djuprigg.

Det är helt enkelt upp till dig själv att bestämma vilka egenskaper du ser som viktiga.

Vilken längd behöver jag på bommen?

Man brukar ofta koppla valet av längd på bommen till storleken på din båt. Det enklaste skulle självklart vara att alltid välja en djuprigg med teleskoparm. Detta är dock ofta något som hittas på de lite större modellerna, samtidigt som priset på djupriggen självklart ökar med en teleskoparm.

Detta är dock ett något trubbigt sätt att bestämma längden på bommen, då du även på en stor båt kan dra nytta av en lite kortare längd och det ofta medföljande lägre priset.

Titta istället på din användning: Ska du använda flera djupriggar? Har du hög reling på båten?

I dessa lägen kan det vara bra med en lite längre arm för att komma ut lite från båten. Ska du fiska på lite djupare vatten så kommer du behöva gå upp i lodvikt, vilket kommer att styra dig mot en lite grövre djuprigg som ofta har en längre arm.

Lod till djuprigg

Lodvikten är helt enkelt det sänke som hjälper dig att komma ner på djupet med din rigg. Vilken lodvikt du kan använda styrs av vilken vikt din djuprigg klarar av. En lite tyngre vikt är bra i de lägen du ska fiska på lite djupare vatten, då de hänger mer rakt under båten.

Det finns lodvikter med olika utformning, där de vanligaste har en strömlinjeformad kropp med en fena, för att minska motståndet i vattnet och göra vikten mer stabil. Se till att ha koll på hur hög vikt din djuprigg klarar av för att kunna välja en passande lodvikt.

denna länk, samt denna länk kan du hitta ett antal lodvikter av olika storlek.