Bästa ekolodet för isfiske 2021 – Köpguide & tips

Fiskelandet finansieras av sina läsare. Inlägget innehåller därför reklam genom annonslänkar.

Ett ekolod är ett smidigt verktyg när du är ute och fiskar på isen, och har du en gång haft med dig ett ekolod så vill du garanterat inte vara utan nästa gång du ska ut på pimpelfiske.

Ekolodet ger dig värdefull information över hur det ser ut under isen som gör att du kommer att kunna fånga mer fisk. Är du som jag och tycker om teknik så ger det dig även något att knappa på i väntan på fisken.

Det finns många olika typer av ekolod att välja mellan på marknaden. Vad som är det bästa ekolodet för ditt isfiske varierar mycket beroende på hur du tänker använda det, samt vad du själv föredrar för funktioner. Det jag har gjort här är en sammanställning över vad som anses vara några av de bästa ekoloden för isfiske på marknaden just nu.

Bästa ekoloden för isfiske:

Jag har även sammanställt en köpguide som förklarar vad som är viktigt att tänka på när du köper ett portabelt ekolod för isfiske. Här finns även beskrivet vad du behöver uppdatera ditt redan existerande ekolod med för att på ett smidigt sätt kunna använda det under vinterfisket på isen.

Bästa ekoloden för isfiske

Här följer en sammanställning över toppvalen bland marknadens ekolod för isfiske. Alla dessa pimpelset innehåller allt du behöver för att kunna bege dig direkt ut på isen och börja använda dem.


Lowrance Hook2 5 Ice Machine

Ice machine är en populär serie ekolod för isfiske från Lowrance som innehåller allt du behöver för att direkt kunna gå ut på isen och börja fiska. Ekolodet som följer med i detta paket är ett Hook2 med en 5″ skärm.

Med en 5″ skärm så får du en lagom stor skärm för att tydligt kunna se vad som visas på ekolodet, samtidigt som batteritiden för enheten förblir bra. På ekolodet sitter även Lowrance SolarMAX-skärm, vilket är en bra skärm att ha bland reflektionerna från snön, och ger dig bra betraktningsvinkel.

En stor fördel med detta ekolod är att det är otroligt lättanvänt och lättnavigerat, och de stora knapparna på ekolodet går utan problem att trycka på även med ett par vantar på händerna. Knapparna är även väl genomtänkta, då många av de vanligaste funktionerna kan nås med ett enkelt knapptryck.

Då detta är en kombienhet så kan du alltså även använda dig av GPS och kartor i denna enhet. Istället för att ödsla all din energi på att borra dig fram till att hitta rätt djup, så kan du istället titta på en karta för att enkelt hitta bra fiskeplatser med rätt djup.

Det finns många olika alternativ att välja mellan för kartorna, bland annat C-MAP Genesis, som är en fantastisk sammanställning av gratis sjökort. De är skapade av användare som sökt av området tidigare, och har då registrerat djupet med sitt ekolod.

Givaren som skickas med är anpassad till isfiske och gör att du kan använda vidvinkel CHIRP, som ger dig en hög detaljrikedom och ett brett avsökningsområde under isen.

Som ekolod för isfiske så är detta paket ett bra val. Ekolodet gör vad det ska samtidigt som det är mycket lättanvänt, vilket är egenskaper som troligtvis går hem hos de flesta.

För att se pris och få mer information om Lowrance Hook2 5 Ice Machine så kan du klicka nedan:


Garmin STRIKER Plus 5cv – Isfiskepaket

Detta paket med ekolod för isfiske från Garmin har funnits på marknaden sedan 2017 och ger dig det du behöver för vinterfisket. Ekolodet som följer med i detta pimpelset är ett Garmin Striker Plus 5cv, där den vanliga givaren har ersatts med en givare för isfiske.

Denna enhet är utrustad med en 5″ skärm som som är tydligt läsbar i solljus. Menyerna bläddrar du igenom med ett antal fysiska knappar som sitter bra placerade vid sidan av skärmen.

Ekolodet stödjer skanningstekniken Garmin Clear Vü, vilket dock inte fungerar med den medföljande givaren för isfiske. Om du planerar att även ha ekolodet på båten så är dock detta en trevlig funktion att ha. Allt som krävs i detta fall är att uppdatera givaren till exempelvis en Garmin GT-20.

Isfiskegivaren ger dig dock ett antal valmöjligheter när det gäller frekvens och konvinkel. Det du kan välja mellan är att använda ekolodet som ett traditionellt ekolod med valbara frekvenser på 50/77/200 kHz, eller så kan du använda det inbyggda läget med High CHIRP.

Den GPS som sitter i denna enhet gör att du kan använda dig av djupkartor. Du måste dock själv skapa dessa kartor genom att söka av sjön med ekolodet under sommartid. Detta är en smidig funktion, men når inte upp till samma nivå som C-MAP Genesis som kan användas i Lowrance ekolodet.

Det finns alltså inga möjligheter att ladda in externa kartor i denna enhet. Men om detta inte är något du lägger så stor vikt vid så har du i övrigt ett ekolod som har allt du behöver för isfisket och lite till.

Mer information om isfiskepaketet med Garmin Striker samt pris hittar du genom länken nedan:


Garmin STRIKER Plus 7sv – Ekolod för isfiske

Garmin striker Plus 7sv är på många sätt lik föregående modell, Garmin striker 5cv. Även detta paket kommer färdigt för isfisket, men har ett antal viktiga egenskaper som skiljer och gör användarupplevelsen snäppet bättre.

Först och främst så kommer enheten med en större 7 tums skärm. När du ska använda ett ekolod för isfiske underlättar detta en hel del, då du får fler pixlar i höjdled för att avbilda djupet. Detta leder till att du får en mer detaljrik bild som blir mer lättläst.

Ekolodet kommer även färdigt för att klara av Garmin SideVü, som är Garmins sidoseende ekolod. Detta är helt enkelt bra om du tänkt använda ekolodet till båten under den isfria delen av året och då vill ha ett sidoseende ekolod. Till detta behöver du dock en vanlig givare att montera på båten.

En nackdel som följer en större skärm är dock att enheten drar mer ström. Detta ger dig något kortare batteritid, men är inget problem vid normal användning och om batteriet är fulladdat i början på fiskepasset.

Med Garmin Striker 7sv får du helt enkelt ett komplett ekolod för isfiske, som ger dig bra teknik som visas på en stor och tydlig skärm.


Deeper Smart Sonar PRO+

Deeper fokuserar på att göra portabla ekolodslösningar som du lätt kan ta med dig ut på fisket, och när behöver man ett portabelt ekolod om inte när man är ute och isfiskar? Det är främst av denna anledningen som detta ekolod får vara med bland de övriga mer ”sofistikerade” ekoloden på listan.

Detta ekolod består av en flytande boll som du trådlöst kopplar upp till din mobil med hjälp av Wifi. Detta gör att du parkopplar enheterna och får då upp alla ekolodsfunktioner genom att använda dig av en medföljande app till mobilen.

Man kan tänka sig att du inte får tillräckligt med kapacitet för att klara djupt vatten med denna kompakta enhet. Den ska dock klara att ge en tydlig ekolodsbild upp till 80 meters djup, vilket ju faktiskt borde vara tillräckligt för de flesta isfiskare.

Batteritiden är specificerad till ca 6 timmar av tillverkaren, räkna dock med att du får dra av någon timme när du använder den i kylan, vilket ger att ca 4 – 5.5 timmar är mer rimligt innan du behöver ladda enheten.

De tidigare mer fullfjädrade ekoloden kommer med största sannolikhet att ge dig bättre ekolodsbild, och kommer vara bättre på att detektera fisk. Men styrkan med detta ekolod är att enheten får plats i fickan, och tar därför ingen extra plats. När du sedan ska använda ekolodet så kan du lätt placera det i ditt hål i isen för att börja registrera djup, bottenstruktur och fiskar.

Mer information om Deeper Smart Sonar PRO+ samt aktuellt pris på enheten kan du hitta nedan:

Ekolodet finns i många olika utföranden, bland annat i en variant med CHIRP-ekolod som kallas Deeper Smart Sonar CHIRP+, vilket gör att du får en mer tydlig ekolodsbild.

Videon nedanför ger även en bra genomgång av ekolodets funktioner och hur det presterar ute på isen.


Raymarine Dragonfly 7 PRO – För isfiske

Detta ekolodspaket för isfiske kommer från Amerikanska Raymarine. Paketet innehåller kort och gott ett Dragonfly 7 Pro ekolod, tillsammans med Raymarines pimpelset.

Ekolodsenheten har en stor 7″ LCD-skärm som ger tydliga bilder och klara färger, även i direkt solljus. Den lite större skärmen ger dig bra överblick över vad som händer på skärmen, vilket ger en allmänt trevligare användarupplevelse jämfört med en liten skärm. Den större skärmen gör dock att den drar mer laddning på batteriet.

Likt Lowrance enheten så är Dragonfly Pro 7 mycket lätt att lära sig och förstå, utan massa komplicerade inställningar som måste justeras.

Knapparna som är placerade under skärmen är lätta att komma åt. Att de sitter under skärmen känns dock inte lika naturligt som på Lowrance ekolodet där de sitter på sidan. På Lowrance ekolodet kan du alltså bättre greppa med handen runt ekolodet när du trycker med tummen. Detta är dock inget stort problem och handlar i slutändan mest om vad du själv föredrar.

Den medföljande ekolodsgivaren för isfiske gör att du får högfrekvent CHIRP i ekolodet, vilket ger dig en detaljrik bild med bra separering mellan objekt.

Med detta pimpelset får du alltså ett lättanvänt ekolod för isfiske, där en av de största fördelarna är den stora och tydliga skärmen. Genom att köpa till en vanlig ekolodsgivare så kan du även använda detta ekolod som vanligt till båten.

Raymarine Dragonfly 7 Pro och isfiskekittet hittas till bra pris genom länken nedan:

Detta kitt finns även i en variant med ett Raymarine Dragonfly 5 Pro, alltså med en 5″ skärm istället för en 7″.


Ekolod för isfiske – Köpguide

Det finns ett antal saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa ett ekolod för isfiske. Här har jag samlat en del information som är tänkt att hjälpa dig med vad som är viktigt att fokusera på när du väljer ditt ekolod för isfiske.

Display

Hur avancerad teknik det än är inkluderat i ett ekolod så är det ofta displayen som bestämmer hur bra ekolodet upplevs. Har du för liten skärm, eller en skärm med för låg upplösning, så kommer du helt enkelt att få svårigheter att se fisken på displayen och navigera i menyerna.

Då är det väll bara att ta ekolodet med störst skärm? Nja, riktigt så enkelt är det inte när du letar efter ett ekolod för isfiske. Ett allt för stort ekolod kommer inte att vara portabelt nog, samt den viktigaste nackdelen att tänka på: den kommer tömma batteriet snabbare.

Man måste alltså kompromissa lite om man ska hitta ett bra ekolod till vinterfisket. Det skiljer självklart mycket mellan olika ekolod, men en skärmstorlek mellan 5″ och 7″ är vanligt för denna typ av ekolod. Sedan finns det även många mindre varianter, vars största fördel är att de är lätta att bära med sig.

En annan viktig sak att tänka på är att helst välja ett ekolod med fysiska knappar snarare än ett med touch screen. På sommaren när du är varm om händerna så är touch screen en utmärkt lösning, det är dock mindre optimalt på vintern.

Väljer du ett ekolod med fysiska knappar kan du lätt navigera i menyerna även med ett par tjocka vantar på händerna, vilket kan vara skönt när kylan biter.

Batteri

Det sista man vill är att få slut på kräm i batteriet mitt under fiskedagen. Även om du valt ett ekolod med låg strömförbrukning så krävs det även ett batteri som är tillräckligt kraftfullt, samt att det klarar av den kalla miljön.

Om du funderar på att köpa ett separat batteri så kan det vara bra att försäkra sig om att det är stort nog. Du kan då göra en enkel överslagsberäkning, exempelvis:

Ett ekolod som drar 0.7 A (Går att kolla upp i ditt ekolods produktinformation) vill du kunna använda i 6 h.

Detta ger att du måste ha ett batteri på över 0.7 A x 6 h = 4.2 Ah (Amperetimmar), ta gärna med en del marginal för att inte riskera att helt tömma batteriet vid användning. Ett batteri på ca 7 Ah fungerar bra för de flesta enheter av normalstorlek, exempelvis detta batteri från Clas Ohlson.

Givare för isfiske

De givare som är avsedda att användas till isfisket är konstruerade för att enkelt kunna placeras i ett hål i isen. Detta gör att du snabbt och lätt kan byta mellan olika fiskeplatser.

En typisk givare för isfisket består oftast av ett sjunkande givarhuvud, som hålls flytande med hjälp av något typ av flöte. Flötet kan lätt justeras för att kunna ändra givarens djup beroende på hur tjock isen är.

Vilken frekvens ska man ha vid isfiske?

När man pratar om vilken frekvens ett ekolod arbetar med så syftar man på vilken frekvens de ultraljud ekolodsgivaren skickar ut i vattnet har.

Det vanligaste bland ekolod för isfiske är att de bygger på traditionell ekolodsteknik med en fast frekvens, där du vanligtvis kan välja mellan en hög- eller en låg frekvens genom att knappa runt lite i ekolodets meny.

Generellt kan man säga att en hög frekvens ger bra detaljrikedom samt en något smalare ekolodskon, vilket utgör avsökningsområdet för ekolodet.

Tvärt om så ger ett ekolod med en lågfrekvent signal sämre detaljrikedom fast med en något bredare ekolodskon.

Det finns fördelar med båda, så vad som passar dig beror på hur du vill använda din enhet. Vill du exempelvis söka av ett större område så är den lågfrekventa signalen bra, vill du fokusera mer just nedanför hålet så kan du välja en högfrekvent signal.

Många av isfiskegivarna har även ett CHIRP-läge. Detta betyder kort och gott att ekolodet inte håller sig till en enstaka frekvens utan istället arbetar med ett svep av flertalet frekvenser. Det gör att du får in både höga och låga frekvenser, vilket ger ett stort lyft i bland annat detaljrikedom och separering av objekt.

Kartplotter – GPS

När du är ute på isen kan det vara svårt att avgöra vart du ska börja borra hål i isen, och leta efter en bra fiskeplats. Många ekolod för isfiske har även inbyggda kartor vilket kan vara till stor hjälp när du vandrar runt på isen.

Genom att få en sjökarta på ekolodet kan du hitta intressanta platser att fiska på utan att testa dig fram med isborren. Du kan då få en bra överblick över sjön, och framförallt så får du tydligt ungefär vilket djup det är i olika delar av sjön.

Det är även smidigt att kunna märka ut platser du fått fisk på. Det är även en smidig funktion om du vill planera din fisketur redan kvällen innan, genom att markera ut intressanta platser på isen som du sedan kan fiska på.