Bästa ekolodet 2022 – Köpguide för ekolod

Oavsett om du är ute och fiskar eller bara är ute med båten så är ekolodet ett viktigt verktyg. Tekniken går snabbt framåt och dagens ekolod hjälper dig med så mycket mer än att bara ha koll på djupet. Kombinerat med en kartplotter som hjälper dig att navigera så har du även en enhet som kommer att höja säkerheten ombord markant.

Att välja rätt ekolod är dock en utmaning och det är många begrepp och tekniker att ha koll på, vilket gör det hela till en tidskrävande process. Ett nytt ekolod är även en stor investering oberoende av vilken budget du har. Det är därför extra viktigt att du vet vad du köper och att du i slutändan blir nöjd med ditt inköp.

Det är många faktorer som kommer att påverka vilket ekolod det är som passar just dig, där en stor faktor som styr ditt val är vilken prisklass du fokuserar på.

Vi har här tittat på ekolod som innehåller allt du behöver för fisket, där vi valt att dela upp ekoloden i två olika prisklasser: prisklass mellan och premium. (om du lägger stort fokus på lågt pris så kan du hitta ekolod i budgetklassen här)

Efter att ha utvärderat ekoloden från de största tillverkarna på marknaden, fick vi slutligen fram följande resultat:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Happy Angler och Astro.

Vår favorit

Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+

Vår favorit och det bästa ekolodet i mellanprisklassen som ger dig en av marknadens mest detaljrika ekolodsbilder. Ekolodet har en tydlig 9-tums skärm som tillsammans med kraftfull ekolodsteknik och plotter ger dig allt du behöver till fisket.

Prisvärt ekolod

Lowrance Hook 9 Reveal TrippleShot

Här har du ett instegsekolod med inbyggd plotter som ger dig en bra kompromiss mellan funktion och pris. Enheten har en 9″ skärm, är lättanvänd och innehåller de grundfunktioner du behöver i ett ekolod för fiske.

Favorit i premiumklassen

Humminbird SOLIX 10 CHIRP MEGA SI+

En kraftfull enhet med ekolod och plotter för dig som bara nöjer dig med det bästa. Ekolodet har en 10-tums skärm som tillsammans med Humminbirds MEGA down och side imaging ger en bildlik vy över vad som befinner sig under båten.

Vi har även sammanställt en köpguide för att hjälpa dig reda ut olika begrepp och vad som är bra att tänka på när du ska hitta vilket som är det bästa ekolodet för dig.

Varför ska du lita på oss?

Kombinationen teknik och fiske är något som vi på fiskelandet brinner för. Vi har följt utvecklingen bland ekolod de senaste 10 åren, vilket gör att vi har bra koll på vad marknaden erbjuder och vad du borde fokusera på när du väljer ditt ekolod.

Vi har även själva suttit i samma situation och märkt att det kan vara svårt att få grepp om vilket ekolod man ska välja. Detta gör att vi gärna delar med oss av våra erfarenheter för att hjälpa dig som är på jakt efter ett nytt ekolod att hitta den enhet som passar dig bäst.

Vem ska köpa ett ekolod?

Ekoloden vi fokuserar på här passar dig som vill ha en enhet som innehåller allt du behöver till fisket. Vi är medvetna om att intresse och budget skiljer mycket bland de som letar efter ett nytt ekolod, och vi har därför tittat på flertalet olika modeller i olika prisklasser för att hitta bästa ekolodet i varje prisklass.

Hur gick vi tillväga?

För att få reda på vilka ekolod vi skulle ha med i vår utvärdering gjorde vi först en kartläggning av ekoloden som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Då vi fokuserade på enheter med både ekolod och plotter så valde vi att dela upp enheterna i två olika prisklasser: prisklass mellan och premium.

Om du är ute efter en ren ekolodsenhet och lägger stor vikt vid priset så kan du istället läsa vår sammanställning av ekolod i budgetklassen här.

Så gick vi tillväga för att hitta våra favoriter:

Då vi vill få en nyanserad bild av hur ekoloden presterar genomgick vi följande steg:

  1. Undersökning av marknaden för att hitta populära ekolod inom olika kategorier.
  2. Genomgång av tekniska specifikationer och användarrecensioner för att få en allmän uppfattning över vad användare tycker om de olika ekoloden produkterna.
  3. Om möjligt, få hands on utvärdera produkterna genom enklare test i butik.
  4. Sammanställning av information för att kunna presentera våra favoriter i varje prisklass.

Bästa ekoloden 2022 (Prisklass: mellan)

Enheterna i denna prisklass innehåller allt du behöver i ett ekolod för fiske, och är enligt oss den prisklass där du får mest ekolod för pengarna. Ekoloden passar bra till erfarna sportfiskare, men fungerar även bra för nybörjare som vill ha ett ekolod att växa med.

Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N 

Humminbird är utan tvekan med i toppen bland dagens ekolodstillverkare, vilket de tydligt visar med sina ekolod i Helix-serien. Det är även detta ekolod som vi fastnat för och valt in som favorit i mellanprisklassen.

Vad är det då som gör att detta ekolod förtjänar denna utmärkelse?

Ett område där ekolodet presterar extra starkt är inom sin imaging-teknik, som ger en imponerande detaljrik avbildning av området under och vid sidorna om båten. En anledning till detta är att ekolodet använder Humminbirds Mega imaging system, som kan använda sig av frekvenser hela vägen upp till 1.2 MHz.

Navigeringen i menyerna sker med de fysiska knappar på sidan av ekolodet, du får alltså klara dig utan touch-skärm med denna enhet. Även om det är smidigt att navigera med en touch-skärm så är det många som föredrar fysiska knappar för att skärmen ska hålla sig ren, vilket är något som även vi håller med om.

Sammanfattningsvis så får du med denna enhet ett ekolod som kan generera några av de mest detaljerade och klara bilderna i sin prisklass.

Humminbird Helix finns även i ett antal andra skärmstorlekar som du kan hitta här.

Lowrance Hook Reveal 9 TripleShot – Prisvärt ekolod

Söker du ett kraftfullt instegsekolod till ett bra pris så är ett bra tips att titta på Lowrance nya Hook Reveal serie. Med denna 9-tums modell så får du en bra kompromiss mellan funktion och pris, som enligt oss är ett av de mest prisvärda ekoloden på marknaden.

Ekolodet har Lowrance TripleShot-givare, vilket betyder att du utöver vanligt 2D ekolod med CHIRP får både Sidescan och Downscan imaging. Detta gör att du får en bildlik vy över vad som befinner sig både under och vid sidorna om båten.

Ekolodet är en kombienhet med både ekolod och plotter, vilket gör att du får allt du behöver samlat i en och samma enhet. Här kan du välja mellan olika betalkartor från C-MAP®, Navionics®, eller gratistjänsten C-MAP Genesis som gör att du kan ladda ned djupkartor skapade av andra användare.

Något som vi tycker om med detta ekolod är hur enkelt det är att använda. En av anledningarna till detta är att ekolodet ställer in sig automatiskt för att ge dig en så klar bild som möjligt. Detta är en bra funktion om du är nybörjare, och hjälper dig att snabbt komma igång med fisket utan att mixtra med massa inställningar.

Med denna modell kommer du inte få all funktionalitet som du får i de dyrare modellerna. Vi tycker dock att HOOK Reveal med TripleShot-givare ger dig en prisvärd kombinationsenhet med både ekolod och plotter, som innehåller de grundfunktioner du behöver i ett ekolod för fiske.

Lowrance Elite FS – Active Imaging

Detta är det senaste ekolodet i Lowrance mellanprissegment och är storebror till Lowrance HOOK ekolod, vilket man snabbt märker när man använder det. Men vad är då de största fördelarna med Elite FS?

Det första du märker när du använder denna enhet är att den har en touch-skärm som gör det enkelt att navigera i menyerna och sätta samman olika vyer. Till skillnad mot föregångaren Elite Ti-2, så är nya elite FS rappare och har betydligt bättre skärpa i bilden. Något som även är uppskattat är att nya Elite FS har fått ethernet-nät, som gör att du kan koppla samman och nätverka med annan elektronik i båten.

Om man tittar på kartplottern så får du utöver C-MAP genesis även möjligheten att live-logga djupet för att skapa dina egna djupkartor. Allt som behövs för detta är ett tomt minneskort i läsaren.

Enheten är även kompatibel med motorguides elmotorer, vilket gör att du kan koppla samman ekolodet med motorn för att styra och navigera båten.

Sammanfattningsvis så kan man helt enkelt säga att detta är enheten för dig som är en seriös sportfiskare och vill ha ett kraftfullt ekolod som du kan växa med.

Garmin ECHOMAP UHD 92sv

Denna kombinationsenhet med ekolod och plotter från Garmin ger dig användarvänlighet och den senaste tekniken förpackat i en smart design.

En funktion som vi skarpt gillar på denna enhet är nämligen att den har ett snabbfäste, vilket gör att ekolodet kan plockas bort och sättas på plats utan att du behöver ansluta några enskilda kontakter på baksidan av ekolodet.

Garmin har alltid varit duktiga på sina kartor, och har i denna enhet inkluderat Quickdraw contours som är ett trevligt kartprogram där du kan skapa dina egna djupkartor utifrån din ekolodsdata. Detta gör att du kan ha stenkoll på djupet på platser där du ofta fiskar.

Ekolodsdelen innehåller det man kan förvänta sig av ett ekolod i denna prisklass i form av ekolodsteknik. Här får du både CHIRP-ekolod samt ClearVü och SideVü, vilket är Garmins benämningar på deras skanningsteknik.

Enheten har en 9-tums touch-skärm som gör det smidigt att navigera i menyerna, och upplevs ha bra respons när du trycker på skärmen. Något som vi gillar är att ekolodet även har fysiska knappar på sidan av ekolodet, som hjälper dig att enkelt komma åt de vanligaste funktionerna om du exempelvis har vantar på dig eller är blöt om händerna.

Sammanfattningsvis så får du ett snabbt och allsidigt ekolod där du även smidigt kan skapa dina egna djupkartor.

Garmin ECHOMAP finns även i ett antal andra skärmstorlekar som du kan hitta här.

Bästa ekoloden 2022 (Prisklass: premium)

Ekoloden i premiumklassen är de bästa ekoloden du kan hitta bland konsumentprodukter. Ekoloden passar dig som är väldigt intresserad av teknik och vill ha det bästa på marknaden.

Humminbird SOLIX 10 CHIRP MEGA SI+ GPS G3

Toppmodellen från Humminbird där det inte sparas på något. Jämfört med Helix-serien så får du här flertalet förbättringar och high-end funktioner.

En stor skillnad är skärmen, där du får både touch och bättre upplösning jämfört med helix. Med denna skärm ser du innehållet tydligt även från snäva betraktningsvinklar, och den höga upplösningen gör att du inte missar några detaljer i ekolodsbilden.

Knappsatsen på höger sida av skärmen gör att du kan välja att navigera i menyerna med knappar eller med touch, vilket är något som gör navigeringen smidig i alla situationer.

Kartplottern i denna enhet tillåter dig att skapa dina egna djupkartor, och gör sig riktigt bra på den högupplösta skärmen.

Vad man till stor del fokuserar på i Solix-serien är möjligheten att koppla samman olika system i båten med hjälp av ekolodet. Ett smakprov på detta kan ses i videon nedan.

Generellt så får du betydligt fler inställningsmöjligheter, vilket gör att du kan anpassa ekolodet som du vill ha det. Detta gör dock att enheten inte blir lika användarvänlig som de enklare ekoloden. Detta är troligtvis inte ett problem, då du med största sannolikhet inte är nybörjare om du väljer detta ekolodet.

Humminbird Solix finns även i ett antal andra skärmstorlekar som du kan hitta här.

Lowrance HDS-12 Live

Denna enhet är Lowrance motsvarighet till Humminbirds Solix-serie, och är alltså storebror till Lowrance Elite Ti2 och utgör flaggskeppet bland Lowrance ekolod.

Vid en första anblick så är den största skillnaden du ser mellan Lowrance Elite och HDS Live den klarare skärmen. På HDS Live får du nämligen en betydligt skarpare skärm med bättre upplösning, vilket direkt ger en mer premiumkänsla.

När man börjar navigera mellan menyerna märker man även att ekolodet är betydligt rappare och svarar snabbare när du trycker på skärmen, vilket är ett resultat av den fyrkärniga processorn som sitter i enheten.

På denna prisnivå presterar alla ekolod på hög nivå och valet av tillverkare styrs ofta av vilket märke man själv tycker om, eller vilka produkter man vill kunna koppla samman med ekolodet.

Lowrance HDS Live finns även i ett antal andra skärmstorlekar som du kan hitta här.

Köpguide för ekolod

Det är mycket att tänka på när man köper ett nytt ekolod, och det är ofta saker man inte hade en tanke på när man köpte sitt ekolod som gör att man i slutändan inte blir nöjd med sitt köp.

Vi har här samlat information för att hjälpa dig reda ut vad som är viktigt att tänka på när man köper ett nytt ekolod/kartplotter.

Ekolodsteknik

När det gäller tekniken i ett ekolod för fiske så tycker vi att man främst borde se till att ekolodet innehåller 2D-CHIRP och down imaging, optimalt för fisket är även att ha side imaging.

2D-CHIRP

Det finns många anledningar till att du vill ha ett bra 2D-CHIRP ekolod i din enhet. En av anledningarna är att 2D-CHIRP arbetar i frekvenser som bättre klara av djupt vatten, vilket gör att detta är ett måste om du fiskar mycket på djupt vatten ute på havet.

Det är även vanligt att använda tillsammans med downscan för att upptäcka fisk i vattnet. Det typiska fiskbågarna är nämligen inget du får med exempelvis downscan. De två ekolodsbilderna ger dig då en bra överblick av vad det är som döljer sig nere i vattnet, vilket kan ses i bilden nedan.

2-D CHIRP till vänster och Down imaging till höger

Down imaging

Down imaging är en skanningsteknik som ger dig överlägsen detaljrikedom och separering av objekt under vattnet. Utmärkande för tekniken är att den använder sig av betydligt högre frekvenser jämfört med 2D-CHIRP.

Detta ger en mer detaljrik bild, men har inte samma räckvidd på djupt vatten som 2D-CHIRP.

Mer information om down imaging kan du hitta här.

Exempel på Humminbirds Down Imaging

Side imaging

Bygger på liknande teknik som down imaging, fast fokuserar istället på objekt som befinner sig på sidorna om båten. Tillsammans med downscan så får du alltså en heltäckande bild av området under och vid sidorna om båten.

Side imaging är ett mycket bra hjälpmedel för fisket, som gör att du med precision kan avgöra vart fisken befinner sig, vilket är en stor skillnad mot 2D-CHIRP och Downscan, där du endast kan dra slutsatsen att fisken befinner sig någonstans i ekolodskonen.

Mer information om side imaging kan du hitta här.

Exempel på Humminbirds Side imaging

Display

Storleken på displayen är något som till stor del kommer att påverka hur du upplever ditt ekolod. Men vad ska man egentligen fokusera på?

Skärmupplösning

Skärmupplösningen kommer att styra hur detaljrikt ekolodet kommer kunna rita upp informationen för dig. En skärm med hög skärmupplösning kommer alltså bättre kunna visa små detaljer jämfört med en lågupplöst skärm, och kommer på så sätt bli mer lättläst.

Detta kommer dock inte vara ett problem i varken mellan- eller premiumklassen i detta fall. Man ser dock en tydlig skillnad i hur skarp bilden på ekolodet är mellan de båda prisklasserna, där premiumklassen har tydligt skarpare bild.

Touch-skärm eller fysiska knappar?

Här går åsikterna i många fall isär, och det finns fördelar med båda. En touch-skärm är ofta lättare att navigera i menyerna med, men det finns samtidigt risk att du lämnar fettfläckar eller orenheter på skärmen som gör den svår att läsa om solen står på.

I mellanprisklassen finns det både ekolod med touch-skärm eller fysiska knappar. Några av ekoloden i premiumklassen har även en fullständig uppsättning fysiska knappar, samtidigt som de har en touch-skärm, vilket är en smidig lösning som gör att du kan välja beroende på situationen.

Skärmstorlek

På denna punkt ska du definitivt inte spara, gå efter så stor skärm du får plats med i båten och har budget till.

Varför då? Du vill kunna ha uppe flera vyer på samma gång, samtidigt som du fortfarande ska kunna se vad som visas i varje vy.

Problemet är att priset snabbt springer iväg när man går upp i skärmstorlek. Det kan därför i vissa lägen vara en idé att gå ner en prisklass, för att kunna välja ett ekolod med större skärm till liknande budget. Detta förutsatt att ekolodet fortfarande innehåller de funktioner du vill ha i ditt ekolod.

Vi har därför valt ekolod med 9-tums skärm till mellanprisklassen, vilket vi tycker är en bra kompromiss mellan storlek på skärm och pris. Det skadar dock inte att gå upp något i skärmstorlek om din budget tillåter detta.

Ekolodsgivare

Detta är själva hjärtat till hela ekolodsenheten. Det kvittar hur bra ekolod du har, om du har en dålig ekolodsgivare så kommer ekolodsbilden du erhåller bli av dålig kvalitet. Detta blir oftast inte något problem då de flesta ekolod i budget och mellanprisklassen säljs med en ekolodsgivare som passar bra ihop med det övriga systemet.

Det är dock vanligt att ekolodsgivare behöver köpas till om du satsar på ett ekolod i premiumsegmentet. Det står dock alltid specificerat av tillverkaren vilka ekolodsgivare som är kompatibla med enheten.

Det finns ofta många olika alternativ att välja mellan, där det får bli prislappen som styr vilken nivå du vill lägga dig på. Du kan antingen välja ekolodsgivare från samma tillverkare som ekolodet, eller välja en från en extern tillverkare. En stor spelare inom detta segment är Airmar.

Kartplotter

Kartplottern har gått från att oftast vara en extern enhet till att allt oftare ingå i en kombinationsenhet med ekolod och plotter. Detta gör att du får allt samlat på samma plats, och får ett sömlöst gränssnitt mellan ekolodet och kartplottern. Detta gör att du exempelvis på vissa enheter kan markera fisk eller bottenstruktur på ekolodet och få upp det som en waypoint på kartan.

Något som vi tycker är viktigt, och har fokuserat på när vi valt ut våra favoriter, är att kartenheten svarar bra på kommandon och inte laggar varje gång man zoomar in och ut på kartan.

Det är även viktigt att kartplottern stödjer de vanligaste kartorna, så att du kan köpa till kartor som passar din användning. Detta är dock oftast inte ett problem om du håller dig till de ledande ekolodstillverkarna.

Trots att det finns externa kartor att köpa så finns det inte alltid detaljerade djupkartor över alla småsjöar. Detta gör att det kan vara en fördel om din enhet innehåller teknik så att du kan skapa dina egna djupkartor från ekolodsdatan. Detta är en mycket smidig funktion som börjar bli standard bland de ledande tillverkarna.

Det finns även bra tjänster där du kan skapa egna djupkartor och dela med dessa med andra användare, som exempelvis Lowrance C-MAP Genesis Social map.

Användarvänlighet

Användarvänlighet ska inte underskattas på ett ekolod. I många lägen måste du snabbt kunna byta vyer och inställningar, vilket kräver att menyer måste vara lättnavigerade och logiska.

Trots nackdelarna med smutsig skärm på en enhet med touch, så är en touch-skärm trevligt att ha för användarvänlighetens skull. Det smidigaste är dock att ha både knappar och touch-skärm, vilket även är vanligt bland de lite dyrare enheterna.

Ett ekolod ska inte behöva vara mindre användarvänligt bara för att det innehåller fler funktioner. Testa alltid ekoloden innan du köper det, så märker du ganska snabbt om det känns som att du kommer att trivas med hur ekolodets menyer är uppbyggda.

Vilken ekolodstillverkare ska jag välja?

Så länge du håller dig till marknadens stora spelare inom ekolod, d.v.s Lowrance, Humminbird, Garmin och Raymarine, så är det mest personliga preferenser som styr vilken enhet som passar dig, där varje märke och enhet har sina starka sidor.

Vi tycker att down och side imaging är viktiga funktioner, och på detta område tycker vi att Humminbird tätt följt av Lowrance ger de klaraste ekolodsbilderna just nu. Tekniken går dock snabbt framåt, och det kan skilja mycket mellan vad olika användare föredrar.

Något annat som är viktigt att ta hänsyn till är om du har andra produkter i båten som du vill koppla samman med ditt ekolod. En vanlig produkt att koppla samman med ekolodet är elmotorn, vilket gör att du kan styra navigeringen samt ändra inställningar på motorn.

Om detta är något du planerar att göra, så kan det vara bra att veta att utvalda Lowrance ekolod är kompatibla med Motorguide, och utvalda Humminbird ekolod är kompatibla med Minn Kota.

79 svar på ”Bästa ekolodet 2022 – Köpguide för ekolod”

  1. Pingback: starzbet
  2. Pingback: starzbet
  3. Pingback: viagra or cialis
  4. Pingback: levitra buy cheap
  5. Pingback: cialis for bph
  6. Pingback: tadalafil 40 mg
  7. Pingback: sulfasalazine iv
  8. Pingback: neurontin generics
  9. Pingback: etodolac vs mobic

Kommentarer är stängda.