Bästa flätlinan 2022 – Välj rätt flätlina för fisket

Valet av fiskelina kan kännas som en djungel med många olika varianter, märken och prisklasser. Eftersom linan även är en väldigt viktig komponent i din utrustning, så kan linan i många fall vara avgörande om du krokar och landar fisken eller inte.

Vi på fiskelandet har därför gjort en sammanställning över ett antal populära flätlinor för att hitta vad vi anser vara den bästa flätlinan 2022.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Astro.

Utifrån både egna erfarenheter och input från andra användare så utsågs Power Pro Spectra till den bästa allround-flätlinan. För det lite tyngre fisket blev istället favoritlinan Berkley Fireline Svartzonker Braid, vilket är en perfekt lina till gäddfisket.

Vilka är fördelarna med en flätad fiskelina?

En nylonlina är ju allt som oftast betydligt billigare än en flätlina, så varför ska du betala mer för något som fyller samma funktion?

Flätlinan kommer dock med ett antal fördelar som för de allra flesta motiverar det högre priset.

En flätlina är uppbyggd av flertalet tunna fibrer som flätas samman för att skapa stommen till flätlinan. Man behandlar sedan dessa sammanflätade fibrer med olika typer av coating för att förbättra linans egenskaper.

Fördelar med flätlina:

 • Flätlinan är tunn – Med många sammanflätade tunna fibrer blir linan mycket stark, vilket gör att den är betydligt tunnare än motsvarande nylonlina med samma styrka.
 • Långa kast – En tunnare lina gör att du får lägre motstånd från linan under utkast, och kan på så sätt kasta längre. Vidare så blir även motståndet i vattnet lägre med en tunnare lina, vilket gör att betet rör sig mer naturligt och skär lättare genom vattnet.
 • Styv – En flätad fiskelina är styv. Detta gör att du får mer känsla över vad som händer med betet under vattnet och du kan därför snabbare göra mothugg om fisken hugger på ditt bete.
 • Lång livslängd – De flesta flätlinor har lång livslängd. Du kan ofta använda samma flätlina betydligt längre än motsvarande nylonlina eller fluorocarbonlina.

Eftersom både nylon- och fluorocarbon fortfarande är flitigt använda av många fiskare så finns det naturligtvis områden där dessa linor presterar bättre. Nedan följer ett antal nackdelar med flätlinan jämfört med linor av nylon- och fluorocarbon:

Nackdelar med flätlinan:

 • Linans synlighet – De flesta flätade fiskelinorna är mer synliga i vattnet jämfört med fluorocarbon- eller nylonlina, vilka har ett mer genomskinligt material som bättre smälter in i vattnet. Detta gör att fisken riskerar att se och därmed skyggas av flätlinan.
 • Styvhet – Att linan är styv kan i vissa lägen ses som en nackdel. Ett exempel på detta är om fisken gör ivriga rusningar och hoppar och rycker mycket i linan. Då kan en viss elasticitet i linan minska risken att fisken sliter sig loss och hjälper dig på så sätt att hålla fisken krokad.
 • Nötningsbeständighet – En flätad fiskelina är känsligare mot nötning mot till exempel stenar eller vassa fisketänder jämfört med fluorocarbon- eller nylonlina.

Det finns dock en lösning som minskar dessa problem, nämligen att använda en fluorocarbonlina som tafs på den yttersta biten av linan. Detta gör du genom att skarva på en 40 – 60 cm lång tafs av fluorocarbon med hjälp av en skarvknut.

Detta leder till att den del av linan som är närmst betet blir mer nötningsbeständig och mindre synlig för fisken.

Vilken flätlina som passar dig beror även till stor del på vilken typ av fiske du ska använda linan till. Med detta i åtanke så kommer här en genomgång med vad vi anser vara de bästa flätlinorna för olika typer av fiske.

Bästa flätlinan 2022

Vi på fiskelandet har testat ett antal linor genom åren och har genom detta kommit fram till vad vi anser vara den bästa flätlinan som på marknaden. Bra att tänka på är att vissa linor har speciella egenskaper som gör att de passar bäst vid en viss typ av fiske.

1. Power Pro Spectra

Vår favoritlina för allroundfisket här på fiskelandet. Detta var ett av mina första möte med en flätad fiskelina. Jag har testat flertalet andra fiskelinor efter detta men tycker bra om Power Pro linan och har ofta återkommit till att linda på Power Pro på rullen i slutändan.

Vad är det då som gör denna linan så bra? Det är enligt mig en kombination av ett antal olika faktorer.

Linan är uppbyggd av fyra stycken sammanflätade spectra-fibrer, som är en stark och styv typ av polyeten. Power Pro behandlar sedan linan med sin Enhanced Body Technology, vilket ger en mycket slät och rund lina. Materialet gör även att den blir mer eller mindre helt stum, vilket gör att du känner minsta lilla hugg hela vägen in till ditt spö.

En rund och slät lina betyder mindre friktion i spö-öglor och rulle, vilket i sin tur leder till lägre slitage på både lina och övrig utrustning jämfört med många andra flätlinor. Den lägre friktionen gör även att du kan kasta längre, så att du når de där extra metrarna när de verkligen behövs.

Som Enhanced Body Technology antyder så får även linan en kropp, och blir på så sätt mer stabil. Detta gör att många upplever linan som smidig att hantera och att knyta knutar med.

Linan har även visat sig vara mycket hållbar, där några av mina uppsättningar har suttit på rullen under långa perioder med mycket lågt slitage.

Något du får räkna med är att färgen på linan blir blekt snabbt. Detta har dock ingen större påverkan på linans prestanda, och slitaget beror även på vilken typ av fiske du använder linan till.

Sammanvägningen av alla dessa faktorer gör därmed att linan förtjänar sin plats på listan över bästa flätlinan.

Fördelar och nackdelar med Power Pro Spectra:

Fördelar
 • Allsidig lina, passar bra till de flesta typer av fiske.
 • Stark lina, vilket gör att kan hållas tunn.
 • Lång livslängd, linan håller länge vid normal användning.
Nackdelar
 • Dyrare än många andra flätlinor.
 • Riskerar att blekna snabbt.
 • Producerar en del ljud när den färdas genom spö-öglorna.

2. Berkley Fireline Svartzonker Braid

Detta är en flätlina från Berkley som är framtagen för att klara av det lite tyngre predatorfisket, och är därmed en perfekt lina för gäddfisket. 

När du väljer lina till gäddfisket så finns det ett antal egenskaper som kan vara bra att fokusera på. Då gäddfisket är påfrestande för din utrustning så vill du använda en lina som är både slitstark och brottstark, samtidigt som den ska vara lätt att kasta med.

Vi tycker att Fireline Svartzonker Braid har dessa egenskaper, vilket gör detta till vår favoritlina till gäddfisket.

Linan skapas genom att man termiskt sammansmälter fibrerna i linan, vilket ger linan sin höga styrka och nötningstålighet. Du får även en lina som inte suger åt sig vatten, vilket kan vara ett problem med många flätlinor. 

Färgen på linan sitter förvånansvärt bra, den mossgröna färgen övergår dock till en lite ljusare nyans efter lite användning. Detta skiljer dock troligtvis mycket beroende på hur du använder linan.

Vår uppfattning är att linan presterar bäst i de lite grövre dimensionerna. Till gäddfisket tycker vi att det passar bra med 0.30 – 0.40 mm på multirullen och 0.28 – 0.30 mm på haspelrullen, lite beroende på vad du har för klassning på övrig utrustning.

Fireline Svartzonker Braid finns även på stor spole som du kan hitta här.

Fördelar och nackdelar med Fireline Svartzonker Braid:

Fördelar
 • Hög styrka
 • Nötningstålig
 • Suger inte åt sig vatten
Nackdelar
 • Gör sig inte lika bra i de tunna dimensionerna

3. Power Pro Super 8 Slick

Power Pro Super 8 Slick är ännu en lina i Power Pro´s sortiment. Men vad är då skillnaden mellan Power Pro Spectra och Power Pro Super 8 Slick?

Man skulle kunna kalla denna lina en premiumvariant av Power Pro Spectra, men båda linorna har sina för och nackdelar.

Den största skillnaden i linornas uppbyggnad är att denna lina har 8 fibrer i sin flätning, till skillnad från Spectra-linans 4 fibrer. Detta gör att linan blir slätare i ytan vilket minskar friktionen.

Jag skulle kalla detta en lina för finlir, där du får en något längre kastlängd än med Spectra linan, samt att du även får en lina som är tystare genom öglorna när du vevar in den.

Vidare så är fibrerna något tunnare, eftersom denna lina har 8 fibrer istället för 4, vilket gör att varje fiber är lite känsligare. Det kan därför upplevas som att du inte får samma nötningsbeständighet i Super 8 Slick-linan.

Jag skulle därför säga att Spectra linan är mer av en allround lina, medans Super 8 Slick passar sig bäst när du vill ha en tyst och långkastande flätlina. Du får inte heller vara rädd att spendera lite mer på linan, eftersom Super 8 Slick ligger lite högre i pris jämfört med Spectra.

Fördelar och nackdelar med Power Pro Super 8 Slick:

Fördelar
 • Linan är tyst när den går genom spö-öglorna.
 • Lätt att knyta bra knutar med.
 • Stark lina, vilket gör att kan hållas tunn.
Nackdelar
 • Linan är dyr.
 • Tappar färgen snabbt.
 • Kan upplevas som något mindre nötningstålig än Spectra linan.

4. Spiderwire Stealth Braid

Likt Sufix 832 så använder även Spiderwire Stelth Braid Dyneema®-fiber i sin flätade lina vilket ger en stark lina även för tunna diametrar. En ytbehandling med flourplast läggs sedan på linan för att skapa en lina som är tyst och lättkastad.

Vad jag dock har märkt med linan är att den redan efter en kortare tids fiske kan visa tecken på slitage genom att den blir luddig närmst draget eller tafsen. Linan går fortfarande att använda och verkar inte ha någon större påverkan på linans styrka.

Till sitt lite lägre pris jämfört med de tidigare linorna kan spiderwire stelth ses som ett bra alternativ till de dyrare linorna från Sufix och Power Pro.

Fördelar och nackdelar med Spiderwire Stealth Braid:

Fördelar
 • Relativt tyst när den går genom spö-öglorna.
 • Bra lina till ett okej pris jämfört med många andra flätlinor.
 • Stark lina, vilket gör att kan hållas tunn.
Nackdelar
 • Tappar färgen snabbt.
 • Linan tenderar att bli luddig redan vid kortare tids användning.

5. Suffix 832 Braid

Ägare till detta linmärke är ingen mindre än fiskejätten Rapala, som själva benämner sin Sufix 832 som en ”avancerad superlina”. Benämningen 832 kan tyckas vara något lustig, men står här för att linan har 8 sammanflätade fibrer med 32 flätor per tum.

Dessa 8 fibrer består av 7 stycken Dyneema® fiber för hållfasthet och ett Gore® Performance Fiber för ökad slitstyrka och kastlängd. Detta Gore® -fiber ska enligt suffix själva ge 10% ökad kastlängd jämfört med en lina utan Gore-fiber.

Med Sufix 832 får du en slät och stark lina som håller hög kvalitet, som du med lätthet kan kasta långt.

När linan tas ut ur sin förpackning har den en vaxbeläggning som gör att linan känns styv. När linan är infiskad har du dock en lina som både ser ut och känns väldigt lik Power Pro linan.

Suffix 832 finns även på större spole som du kan hitta till bra pris här.

Fördelar och nackdelar med Sufix 832 Braid:

Fördelar
 • Relativt tyst när den går genom spö-öglorna.
 • Linan håller sin färg bra.
 • Lätt att knyta knutar med.
 • Stark lina, vilket gör att kan hållas tunn.
Nackdelar
 • Tappar färgen snabbt.

Att tänka på när du väljer flätlina för fisket

Det finns inte bara olika flätlinor, det finns även olika varianter av varje lina. Det kan därför upplevas som överväldigande med massor av olika lindiametrar och färger att välja mellan.

Vi har här försökt sammanställa och svara på ett antal vanliga frågor som kan dyka upp när man ska inhandla en ny flätlina.

Hur mycket lina rymmer en haspel- eller multirulle?

Hur mycket lina din spole rymmer beror storleken på spolen samt diametern på linan.

De flesta standardförpackningarna på 130 – 150 meter räcker aldeles utmärkt till en haspel- eller multirulle av medelstorlek. Det finns ofta större bulkförpackningar som kan vara prismässigt fördelaktiga om flera rullar ska fyllas med lina eller om du har en lite större rulle.

Det är rekommenderat att lämna ca 1-1.5 mm upp till kanten på spolen när du fyller på med lina på en haspelrulle. Detta gör att du minskar risken för trassel och får optimalt med lina för att kasta långt.

På multirullen vill du ha så mycket lina som möjligt för att få till långa kast. Anledningen till detta är att spolen roterar långsammare för varje meter lina desto mer lina du har på spolen när du kastar ut.

Se bara till att inte spola på för mycket lina, eftersom du då ökar risken att få trassel. Det finns ofta en markering som indikerar maximal linmängd. Personligen brukar jag linda på så att jag åtminstone har 1.5 – 2 mm upp till spolkanten.

Ett tips om du inte behöver så mycket lina på rullen är att fylla upp bottenlagret på spolen med nylonlina. Flätlinan kan sedan skarvas ihop med nylonlinan och lindas på spolen tills du har lagom mängd lina på spolen.

Med ett lager nylonlina i botten så fäster linan även bättre på spolen. Detta gör att du minskar risken att linan ska glida runt på spolen.

Vilken diameter ska jag ha på flätlinan?

Detta beror både på vart du kommer att fiska och vilken typ av fiskelina kommer att utsättas för. Ett grundtips är att utgå ifrån vad din utrustning är klassad till.

Vilka knutar är bra för flätlina?

Risken när man knyter en flätlina är att knuten börjar glida. Det är därför viktigt att välja rätt knut, samt utföra knuten korrekt för att minimera att knuten går upp.

En knut som fungerar bra och som ofta rekommenderas för flätlina är Palomar-knuten.

Vilken färg ska jag välja på flätlinan?

Färgen på linan väljs antingen för att öka linans synlighet för dig eller minska synligheten för fisken. Till exempel så smälter grön färg in bra i vattnet medans en gul lina syns bra för fiskaren ovanför vattenytan.

För att minska risken att fisken ser linan kan en tafs av fluorocarbon eller nylon knytas på flätlinan. Tänk här på att du behöver en kraftigare nylon/fluorocarbonlina för att matcha styrkan på din flätlina.

Slutsats

Vi har här gjort en sammanställning av linor som vi tycker uppfyller våra krav på kvalitet och funktion för en flätlina. Alla linor som är listade är bra linor och du blir troligtvis nöjd vilken av flätlinorna du än väljer.

Men om en av linorna måste väljas ut som en vinnare så är det som nämnt tidigare Power Pro spectra som faller oss bäst i smaken. Detta helt enkelt för att det är en utmärkt allround-lina.