Bästa haspelrullen 2022 – Köpguide för haspelrullar

Haspelrullen är den vanligaste rullen bland sportfiskare idag och används flitigt av både nybörjare och proffs. En stor orsak till detta är haspelrullens allsidighet, samt hur lätt den är att använda.

Med tanke på det stora utbudet i olika prisklasser så kan det vara svårt att välja rätt när det är dags att köpa en ny rulle. Det är mycket att tänka på för att du ska hitta den bästa haspelrullen för dig.

För att hjälpa dig att hitta rätt så har vi här valt ut fem haspelrullar som presterar bra och samtidigt är prisvärda. Vi har även sammanställt en köpguide för haspelrullar med information som är bra att ha koll på innan du slår till på en ny rulle.

För att du ska få en bra överblick över vad vi anser vara de bästa haspelrullarna så kommer här en kort sammanställning. För att få en relevant jämförelse av data mellan rullarna så har vi valt att jämföra rullar av storlek 3000, som är en bra allround-storlek.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

Haspelrulle Vikt Kullager  
Shimano Stradic FL (Vår favorit) 225 g 6+1
Abu Garcia Revo X 235 g 6+1
Abu Garcia Revo ALX 230 g 7+1
Penn Battle II (Robust) 330 g 5+1
Penn Conflict II 285 g 8+1

Bästa haspelrullen 2022

När du funderar på att köpa en haspelrulle kan det vara svårt att bestämma hur mycket pengar man måste lägga för att få en bra rulle. En resa till en fiskebutik slutar ofta med att man åker hem med betydligt dyrare utrustning än planerat.

Det du borde eftersträva är att hitta en bra rulle inom din tänkta prisklass. Något som är bra att tänka på är att det inte alltid är den dyraste haspelrullen som är den bästa.

Med de billigaste rullarna riskerar du att kompromissa med kvalitet och rullens livslängd, vilket kan bli dyrt i det långa loppet. Med de dyraste rullarna riskerar du tvärt om att betala för mycket för något du kan få till liknande standard i en billigare rulle.

Detta har vi haft i åtanke då vi gjort denna sammanställning över vad vi anser vara de bästa haspelrullarna på marknaden idag.

Det är inte bara en enda faktor som styr vilken rulle vilken som är den bästa haspelrullen. Vi har därför tagit fram ett antal rullar som alla har olika styrkor, för att passa olika plånböcker och ändamål.

Det finns både dyrare och billigare rullar på marknaden, men med dessa rullar får du mycket rulle för pengarna.

Shimano Stradic FL – Vår favorit

Stradic FL är namnet på denna väldesignade kvalitetsrulle från Shimano. Rullen tillhör Shimanos Coresolid-modeller, som kort och gott är de modeller som innehåller den senaste tekniken som tagits fram av Shimanos ingenjörer. 

Ett vanligt problem med många lätta rullar är att de blir skalade på vikt så pass mycket att de känns veka i konstruktionen. Med denna haspelrulle så får du dock en bra kombination mellan robusthet och låg vikt.

Även efter användning i saltvatten under en hel säsong fanns inga tendenser till slitage eller problem med rullens kullager, vilket en hel del användare rapporterat med den tidigare Stradic Ci4+ rullen.

Rullen är mycket lätt att veva och utan belastning känns det nära på som att vispa luft när man roterar veven. Detta uppfyller den samtidigt som den har en mjuk och stabil gång, vilket gör den till en trevlig rulle att använda.

Vidare så har greppet på veven en tydlig gummiyta som gör att du får bra grepp, även med blöta händer. Det skulle det inte skada med ett något större grepp, men här handlar det dock mest om personliga preferenser.

Rullens slirbroms ställer du in på framsidan av spolen. Här gör reglagets design och storlek att du lätt kommer åt att ställa in bromsen, vilket är fördelaktigt om den snabbt behöver ändras när du har en fisk på kroken.

Något som hjälper rullen att få en lång livslängd är att maskineriet inuti rullen är uppbyggt av kallsmitt aluminium som har betydligt bättre hållbarhet än gjutna aluminiumdelar.

Shimano Stradic FL är inte den billigaste rullen, men kommer att ge dig en kannonrulle som vi rankar i topp som den bästa haspelrullen i mellanprissegmentet.


Abu Garcia Revo X

Abu Garcias Revo serie med haspelrullar introducerades redan 2010 och anses av många vara Abus bästa serie haspelrullar på länge. Revo X rullen som vi tittar på här agerar som en av instegsmodellerna bland dessa rullar.

Abu har genom Revo-serien fokuserat på att skapa stabila och balanserade rullar. Detta är något som de lyckats med, och du känner ytters lite vobblande och vibrationer även om du vevar snabbt. Du får därmed en rulle som är mycket behaglig att använda.

Vevknoppen har en gummibeläggning som ger dig ett bra grepp om veven.

Rullarna i Revo-serien är utrustade med Abus egna Carbon-matrix-broms. Detta system ger en mjuk och jämn linbroms, även i starten när linan börjar dras ut. Detta är viktigt framförallt när man fiskar med tunna linor, vilket är vanligt med haspelrullar.

Rullen finns i fyra olika storlekar som gör att modellen täcker allt från fiske efter små-abborrar till lättare havsfiske. Med Abu Revo X får du en bra och stabil rulle till ett bra pris.


Abu Garcia Revo ALX Theta

Abu Garcias Revo ALX är det nyaste tillskottet i Abus Revo-serie. Jämfört med Revo X så ligger denna haspelrullen i en något högre prisklass, men ger dig en mer högklassig haspelrulle. Det högre priset till trots så tycker vi att denna rulle ger dig mycket rulle för pengarna.

Det som varit fokus vid framtagningen av rullen är att skapa en lätt rulle som arbetar mjukt vid användning. Detta märks tydligt, då Revo ALX andas mer kvalitet och känns aningen lättare.

Rullen är även utrustad med en vevknopp i skumplast och vevarm i kolfiber, vilket ger mer stabilitet och premiumkänsla jämfört med Revo X som har en gjuten vevarm med vevknopp av gummi.

Det finns ytterligare rullar i Revo-serien, bland annat Revo MGX och Revo MGXtreme 2. Dessa två haspelrullar är dock premium rakt igenom. Här skulle jag säga att de allra flesta klarar sig bra med de lägre prissatta rullarna i serien, om det inte är någon specifik funktion du är ute efter. Detta är helt enkelt rullar med extra allt.

Med Revo ALX får du helt enkelt mycket rulle för pengarna, och är enligt oss även detta en av de bästa haspelrullarna i mellanprisklassen.


Penn Battle III

Här har du en mycket prisvärd rulle från amerikanska PENN. Rullen ligger i hälarna på många high end rullar, men till ett betydligt trevligare pris.

Rullen har en konstruktion helt i metall med en bygel i kraftig aluminium. Detta har både sina för och nackdelar. Positivt är att du får en stabil och tålig rulle som inte ger med sig i första taget.

Du får även en tyngre haspelrulle, som ligger högst upp på viktskalan jämfört med de andra rullarna som nämns här. Detta kan ha sina nackdelar om du är ute på längre turer, då du efter ett tag kan bli mer trött i armen jämfört med om du använt en lättare rulle. (gäller dock främst för de större modellerna av rullen)

Rullen har även som standard en gummibelagd yta på spolens botten vilket gör att flätlinor fäster bra på spolen. Detta leder till att du minskar risken att flätlinan börjar snurra på spolen, och du kan därför klara dig utan nylon-backing under din flätlina.

Spolen har även markeringar som indikerar hur mycket lina du har kvar. Med dessa markeringar kan du enkelt se om du har 1/3, 2/3 eller en full spole med lina. Detta är bra att ha koll på om du krokar en stor fisk, eller om du använder rullen vid trollingfiske.

Vidare så har veven en stor greppvänlig knopp som är bekväm både för stora och små händer.

Så sammanfattningsvis, med Penn Battle II får du en stryktålig och rejäl rulle till ett bra pris.


Penn Clash II

Detta är ännu en rulle från Penn som placerar sig i prisklassen över Penn Battle III rullen. Men vad är det då du betalar extra för med Penn Clash II?

En av anledningarna till det högre priset är att du får en rulle med lägre vikt, samtidigt som du får en hög slitstyrka och en robust rulle. En risk med lätta rullar är alltid att konstruktionen blir vek, vilket leder till att du får en rulle med kortare livslängd. Här får du dock en stabil rulle likt Penn Battle 3, men med en konstruktion och materialval som gör att vikten samtidigt kan hållas låg.

Rullen är gjord för att kunna användas utan problem i saltvatten, vilket är något Penn är kända för att leverera på. Trots detta går denna haspelrullen självklart även bra att använda om du fiskar i sötvatten.

Likt övriga av Penns haspelrullar så har även denna rullen en gummibeläggning på spolen, vilket gör att din flätlina kan spolas på direkt utan backinglina.

Sammanfattningsvis så är Penn Clash II är den bästa haspelrullen för dig som fiskar mycket i havet och vill ha en lätt rulle av hög kvalitet till ett överkomligt pris.


Köpguide för haspelrulle

Fiskerullar är lite som jaktvapen, du kan inte ha ett och samma gevär för alla typer av jakt. Detsamma gäller när du väljer en fiskerulle, du måste välja rulle och rullens storlek baserat på vad du ska fiska.

På detta sätt får du inte bara ett mer framgångsrikt fiske, utan även betydligt roligare när du väl krokar fisken. Du får även lägre slitage på rullen om du väljer en passande storlek, och inte hela tiden ligger på gränsen till vad rullen klarar av.

Vi har här gjort en sammanställning av information för att hjälpa dig med vad som är bra att tänka på när du ska välja din nya haspelrulle.

Haspelrullens storlek

Att välja storlek på din haspelrulle är inte alltid det lättaste. Det finns många olika storlekar att välja mellan. Det kan vara svårt att koppla vilken storlek som passar just dig, och hur tolkar man egentligen de olika benämningarna på rullarna?

Här finns det ingen standard bland de olika tillverkarna av haspelrullar, men man kan generellt dela upp rullarna i olika klasser, där några av de vanligaste är:

Notera att exempelvis en rulle med storlek 2000 är samma storlek som en rulle med storlek 20. Skillnaden beror endast på hur tillverkaren valt att benämna sina storlekar.
 • Storlek 1000 till 1500
  En haspelrulle med storlek 1000 till 1500 är små rullar som passar bäst till lätt fiske i sjöar eller mindre vattendrag, efter till exempel abborre eller mindre öring.
 • Storlek 2000 till 3000
  En haspelrulle med storlek 2000-3000 är en perfekt allroundrulle som passar bra till exempelvis fiske efter abborre, öring, gös och lättare gäddfiske.
 • Storlek 4000 och större
  Med en haspelrulle av storlek 4000 får du både kraftigare rulle och slirbroms, vilket är bra för gäddfiske eller annat lite tyngre fiske.

Som du ser överlappar de olika storlekarna varandra, vilket gör att du ofta har lite spelrum mellan de olika storlekarna och kan därför välja den haspelrullen du känner dig mest bekväm med.

Vikt

En större rulle betyder i de flesta fall en tyngre rulle. Det är därför viktigt att inte välja en onödigt stor rulle för den typen av fiske du ska använda rullen till. En tung rulle kommer efter en heldag med kastande att kännas av i dina armar och handleder.

Låg vikt är oftast något som tillhör de lite dyrare modellerna, där materialval och design har valts för att hålla vikten på rullen så låg som möjligt. Det är dock viktigt att känna så att rullen fortfarande känns stabil och robust, trots sin låga vikt.

Antal kullager

Alla dagens rullar har kullager för att de roterande delarna i rullen ska röra sig med så låg friktion som möjligt. De är även viktiga för att ge support åt rullens mekanik så att dreven i rullen håller sig lierade med varandra.

När man jämför rullar med samma kvalitet på sina kullager så har oftast en rulle med fler kullager en mjukare gång. Detta stämmer dock inte alltid när man jämför olika rullar, då kullagrets kvalitet har stor inverkan på funktionen och livslängden.

Det är därför viktigt att inte enbart gå på den haspelrullen med flest kullager, utan även testa vilken rulle som känns bäst och har mjukast gång.

Det är fler saker än antalet kullager som spelar in på om en rulle känns lättretad, och en rulle med färre kullager kan i många fall ha en mjukare gång.

Om du läser exempelvis 6+1 i rullens specifikation betyder detta i de allra flesta fall att rullen har 6 kullager + 1 rullager.

I många av de dyrare rullarna trycks det in extra kullager, som skulle kunna ses som överflödiga. Dessa extra kullager gör dock att priset på rullen ökar.

Haspelrullens mekanik

Mekaniken är hjärtat av rullen, och består av de drev som översätter din rotation med veven till rullens rörelse under hemtagningen av fiskelinan. Det är kvalitén på mekaniken i rullen som till stor del kommer styra livslängden på rullen.

Detta är därmed en mycket viktig del av rullen, som kan skilja en del i kvalitet mellan de billigaste och de lite dyrare rullarna.

Många billiga rullar kan ha gjutna drev i någon typ av aluminium-bronslegering, vilket riskerar att ge drev med låga toleranser och högt slitage.

Något som ger drev med betydligt bättre hållbarhet och exakthet är om de formas genom kallbearbetning eller maskinbearbetning.

Alla kvalitetsrullar har olika lösningar på detta. Ett exempel är dock shimanos kallbearbetade drev i deras HAGANE koncept.

Utväxling

Utväxlingen talar om hur många varv linföraren roterar då veven roteras ett helt varv. Med en utväxling på exempelvis 6:1 roterar alltså linföraren 6 varv då veven roterat ett varv.

Vilken utväxling du behöver beror på vilken typ av fiske du ska använda rullen till. En hög utväxling gör att du kan veva in ditt bete snabbt, men till priset av att rullen inte blir lika stark.

Med en låg utväxling får du istället en stark rulle, men medför även en långsam intagning av linan.

Haspelrullens linkapacitet

Det är spolens storlek, tillsammans med tjockleken på linan, som avgör hur mycket lina du kan ha med dig på rullen. Man kan därför generellt säga att rullar i större storlekar rymmer mer lina. Det kan dock skilja mycket mellan olika rullar i samma storleksklass.

Mängden lina på rullen kommer troligtvis inte vara ett problem för dig som använder små beten och fiskar efter lite mindre fiskar.

Om du kastar långa kast och fiskar efter stor fisk kan det dock vara bra att undersöka att det finns möjlighet att linda på tillräcklig mängd lina av den tjocklek du tänkt använda.

Det finns inget värre än att kroka en stor fisk och sedan börja närma sig botten av spolen mitt i fighten.

Hur mycket lina du kan ha på din spole står ofta specificerat på spolen. Annars hittas det enkelt bland rullens specifikationer.

Placering av veven på en haspelrulle

På de flesta av dagens haspelrullar kan du byta sida på veven. Detta är en mycket smidig funktion på haspelrullen.

Detta gör att nybörjare kan testa sig fram till vilken sida som känns bäst, samt flera olika personer kan dela på rullen trots att de föredrar olika placering av veven.

Rätt typ av spö till haspelrullen

Det är viktigt att rullen du köper passar ihop med det spö du använder eller planerar att införskaffa.

Här är det inte bara viktigt att matcha rullen med rätt typ av spö, utan även se till att spöt är anpassat till den linklass och storlek på haspelrullen som du tänker använda.

Först och främst, den spötyp som du använder till en haspelrulle skiljer sig från ett spö till en multirulle.

Största skillnaden är att ett spö som används till en haspelrulle har spööglorna vända ner mot marken, eftersom en haspelrulle hänger på undersidan av ditt spö.

Ett haspelspö har även en betydligt större första linögla än ett spö som är avsett för en multirulle. Ett spö som är anpassat till en multirulle har istället mer jämnstora öglor.


Slutsats

Med obegränsad budget kan man alltid hitta fina rullar. Här har vi dock försökt presentera vad vi tycker är den bästa haspelrullen inom olika segment till ett överkomligt pris.

Det finns dock många fina rullar på marknaden så vårt tips till dig är känna på så många rullar du kan får att hitta rullen som passar dig.


Hur utvärderade vi haspelrullarna?

I denna jämförelse mellan olika haspelrullar har vi utvärderat och samlat in information genom en kombination av följande metoder:

 • Tekniska specifikationer – Genom att titta på parametrar som antal kullager, utväxling & materialval kan man få en bild över hur de olika haspelrullarna borde prestera i teorin.
 • Analys av omdömen – Om denna information sedan kopplas till hur användare upplever sitt köp kan man få en övergripande syn på hur nöjda användare är med de olika rullarna. Detta har gjorts genom att följa upp vad köpare av produkterna har att säga om dess prestanda i olika onlinebutiker, samt prata med användare av de olika rullarna.

I så stor utsträckning som möjligt testar vi även produkterna själva. Antingen genom att klämma och känna på rullarna i en butik, eller genom att vi äger eller lånar rullen för test. Detta ger bra input till att göra en bra produktjämförelse.


2 svar på ”Bästa haspelrullen 2022 – Köpguide för haspelrullar”

 1. Bra genomgång. Tydligt och utförlig. Skulle dock vilja lägga in möjligheterna till underhåll av rullarna. Vissa rullar har smörjport medan andra behöver minimalt med olja i vevhus/rotor/spolaxel. De sistnämnda kan dock vara svåra att öppna pga skruvhuvuden på gavlarna som inte är standard och som förstörs av felaktiga skruvmejslar. De kan därför behöva lämnas in för underhåll/genomgång. Det är en onödig procedur och ett litet minus tycker jag.
  Annars en bra genomgång.

  Svara
 2. Efter att ha läst “Bästa haspelrullen 2021 – Köpguide för haspelrullar”
  Så beställdes en: Penn, Modell: Conflict II 2500.
  Och efter att ha fiskat med den så måste jag bara säga, vilken besvikelse. Om inte denna är ett sk ”måndagsexemplar” så är det bland det sämsta jag har fiskat med och borde absolut inte ligga i den prisklassen.
  (+)plus för: utseende/vikt, spolens gummibeläggning/markering för linkapacitet, greppvänliga vev.
  Stort (-)minus för: tungsam/jobbig invevning vid fiske med tex spinnare. O-balans/som ett glapp??, som känns tydligt i spöfattningen, blev påtagligare vid långsam invevning. Inget av nämnda (-) minus ger sej till känna om man inte belastar den, som vid fiske med spinnare tex.

  Svara

Lämna en kommentar