Bästa multirullen 2021 – Köpguide för multirulle

Fiskelandet finansieras av sina läsare. Inlägget innehåller därför reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

Multirullen är en riktig arbetshäst som alltid varit populär vid det lite tyngre fisket. Genom utveckling av kastbromssystemen de senare åren har dock multirullen även blivit mer användarvänlig och är nu även ett alternativ vid fiske med lätta beten.

Detta gör att multirullen idag är en allsidig och lättkastad fiskerulle som på allvar utmanar haspelrullen i allt fler användningsområden.

För att du ska kunna göra ett bra val som du långsiktigt blir nöjd med, krävs det att du sätter dig in i vad varje multirulle har att erbjuda. Detta är viktigt för att få koll på vad som särskiljer de olika rullarna.

Det finns dock mängder med olika multirullar att välja mellan på marknaden, vilket gör det till ett tidskrävande arbete att läsa på allt om alla rullar.

Jag har därför gjort en oberoende sammanställning av olika tester och recensioner för att komma fram till vad som anses vara den bästa multirullen inom olika kategorier, som finns på marknaden idag.

Här nedan följer en sammanställning av resultatet.

Bästa multirullen 2021:

 1. Daiwa Tatula 100 (Bra multirulle för lätta beten)
 2. Abu Garcia Revo Beast 40 (Kraftfull lågprofilrulle)
 3. Abu Ambassadeur Pro Rocket (Bästa multirullen för gädda)
 4. Abu Ambassadeur JB (Utpräglad jerkbait-rulle)
 5. Shimano SLX (Perfekt för abborrfisket)

Jag har även gjort en sammanställning med vanliga frågor som ofta dyker upp under köpprocessen. Denna köpguide innehåller bland annat förklaringar av olika funktioner och begrepp som är bra att ha koll på.

Daiwa Tatula 100 – Bra multirulle för lätta beten

Daiwas multirullar är ofta populära bland många sportfiskare. En stor anledning till detta är att de är duktiga på att leverera kvalitetsrullar förpackade i en tilltalande och genomtänkt design.

Denna lågprofilrulle från Daiwa är en av många multirullar i Daiwas Tatula-serie. Det som utmärker denna rullen är dock att det är den minsta och lättaste multirullen i serien. Detta gör att rullen passar utmärkt till dig som håller på mycket med lättare fiske där det behövs finess.

Med Tatula 100 får du en multirulle för lätta beten, men genom att den klarar av beten upp till 40 gram så får du även en bra allroundrulle.

Rullen har Daiwas T-Wing system, kort beskrivet i videon nedan, som gör att du kan kasta längre och minskar risken för trassel vid utkastet.

Rullen är uppbyggd av en aluminiumram som har låg profil mot spöt när den är monterad. Detta tillsammans med hur liten rullen är gör att den ligger bra i handen, även för dig med lite mindre händer.

Rullen kommer i en högervevad modell med beteckningen 100H, samt en vänstervevad kallad 100HL. Den har en utväxling på 6.3:1 samt väger in på 200 g.

Klicka nedan för pris och mer information om Daiwa Tatula 100.


Abu Garcia Revo Beast 40 – Kraftfull lågprofilrulle

Detta är en snygg och stilren rulle från Abu Garcia. Deras tanke med rullen när den togs fram var att skapa en kraftig rulle förpackad i ett smidigt lågprofilsformat. Detta gör att du kan fiska riktigt tungt fiske med en lätt och greppvänlig multirulle.

Grundtanken med denna multirulle är att den ska användas till predatorfiske efter bland annat gädda, gös och abborre.

Den ligger bra i handen genom att den är mindre än motsvarande rullar för denna typ av fiske. Veven är dock fortfarande rejäl med greppvänliga vevknoppar, vilket ger dig bra kraft när du tar in linan.

Rullen är utrustad med dubbla kastbromsar, där du får både en magnet- och en centrifugalbroms. Detta gör att du får en lättkastad rulle med stora inställningsmöjligheter för olika betestyngder.

Något annat som imponerar med denna rulle är linbromsen, som enligt Abu själva ska klara hela 14 kg. Detta gör att den är i klass med många betydligt större multirullar i ambassadeur serien.

Rullen har en utväxling på 5.8:1 och väger 270 g. Här står 40 i modellbeteckningen för högervevad. Rullen kan även fås som vänstervevad och har då beteckningen Revo Beast 41.

Med Revo Beast 40 så får du alltså en riktigt trevlig lågprofilrulle som är rejäl både på insidan och utsidan, perfekt för lite tyngre abborrfiske eller gädda.

Klicka nedan för pris och mer information om Abu Garcia Revo Beast 40:

Här är vad Abu själva säger om sin Revo Beast 40 multirulle:


Abu Ambassadeur Pro Rocket BE – Bästa multirullen för gädda

Trots att lågprofilrullar blir allt vanligare bland multirullarna så är många traditionella runda multirullar fortfarande populära för det lite mer krävande fisket. Detta är bästsäljande Ambassadeur Pro Rocket ett bevis på. Denna ambassadeur är en kvalitetsrulle som är både utvecklad samt tillverkas här i Sverige.

Gäddfisket ställer ofta höga krav på din utrustning och för att din rulle ska hålla under en längre tid måste den vara stabil och klara av stora påfrestningar.

Med denna svenska ingenjörskonst får du en perfekt multirulle för gädda, samtidigt som den är smidig och lättmanövrerad. Detta gör den till en allsidig multirulle som du vid sidan av gäddfisket kan använda till det mesta.

Vidare så är rullen en utpräglad långkastare och kommer klara av att ge dig långa kast med tunga beten.

Den har det klassiska utseende från en ambassadeur, men i en ny helsvart tappning. I grunden är det dock samma rulle som originalversionen av Pro Rocket.

Rullen finns i två olika storlekar, den smidiga och lite lättare 5500 med en vikt på 295 g, samt den lite större 6500 med en vikt på 325 g. (5501 samt 6501 är beteckningen för att rullen är vänstervevad).

Båda rullarna har en aluminiumkonstruktion för att hållas lätta, samt en utväxling på 5.3:1.

Klicka nedan för pris och mer information om Abu Ambassadeur Pro Rocket:


Abu Ambassadeur JB – En utpräglad jerkbait-rulle

Ambassadeur JB är ännu en svensktillverkad rulle från Abu. När denna rulle designades var målet att skapa en rulle som klarar av att bli plågad med tunga beten, stumma linor och stora påfrestningar från styva spön.

Detta är en av de starkare rullarna som Abu har gjort, och lämpar sig därmed bra till jerkbaitfisket. Styrkan får rullen genom att vara byggd på en vridstyv konstruktion av mässing, jämfört med många andra multirullar som har stativ i aluminium för att hålla rullens vikt så låg som möjligt.

Här har man alltså skapat en mycket stark rulle, till priset att den blir något tyngre. Detta är dock något som krävs om du vill ha en väl fungerande rulle med lång livslängd när du fiskar jerkbait eller utövar andra typer av påfrestande fiske.

Vidare så har man även valt att utrusta rullen med en starkare slirbroms jämfört med exempelvis Pro Rocket-rullen som vi tittade på tidigare. Detta är en bra uppgradering för att möta upp med den kraftigare konstruktionen.

Slutligen så kan även nämnas att rullen har en kupad gavel, vilket gör att den ligger bra i handen om du tycker om att greppa rullen med handen när du fiskar.

Rullen finns endast i storlek 5600 (5601 för vänstervevad) med en utväxling på 5.3:1 samt en vikt på 325 gram.

Klicka nedan för pris och mer information om Abu Ambassadeur JB:


Shimano SLX  – Perfekt för abborrfisket

Detta är en populär lågprofilrulle från Shimano som tillhör deras SLX serie med multirullar.

Shimano har under sina många år som aktiva rulltillverkare utvecklat och finslipat en unik metallbearbetningmetod som de kallar HAGANE. Denna metod bygger på att de kallpressar aluminium med hög precision vid tillverkningen av bland annat kugghjulen till rullens mekanik samt rullhuset.

Genom att delarna kallpressas i aluminium så kan man få delarna lätta, samtidigt som de blir starka och får lång livslängd.

Detta översätts till att du får en pålitlig multirulle med mjuk gång och lång livslängd. Det är inte heller en nackdel att detta delvis är orsaken till att du får en mycket lätt rulle, som väger in på endast 195 g.

Rullen klarar av de flesta beten som du vanligtvis använder vid abborrfisket, och kombinerad med rätt spö så kastar du iväg beten mellan ca 7 och 25 gram utan problem. Detta gör att du får en perfekt multirulle för abborre.

Något som även är smidigt är att du enkelt kan lossa gaveln på rullen med ett vred på rullens undersida. Detta gör att du snabbt och enkelt kan justera kastvikterna.

Du har även ett lättåtkomligt vred på ovansidan av rullen där du kan finjustera denna inställning. Genom detta vred så kan du lätt ställa in kastbromsen utan att ta bort gaveln på rullen, vilket är smidigt om du byter mycket mellan olika beten.

Med Shimano SLX får du en klockren multirulle för abborre eller annat lätt fiske.

Utväxlingen på denna rullen är 7.2:1. I modellnamnet motsvarar beteckningen 150 högervevad rulle och 151 vänstervevad modell.

Klicka nedan för pris och mer information om Shimano SLX:


Köpguide för multirulle

Det finns mycket att tänka på när du köper en multirulle. Först och främst kan det vara bra att fastställa om det är just en multirulle eller en haspelrulle som passar dina användningsområden bäst.

Även om båda rulltyperna är allsidiga så finns det tillfällen då en viss typ av rulle kan vara att föredra.

För att vidare guida dig genom ditt köp så har jag här sammanställt ett antal punkter som kan vara bra att ha koll på när du jämför olika rullar, för att du ska hitta vad som är den bästa multirullen för dig.

Att välja rätt utväxling på multirullen

Utväxlingen på multirullen är bra att ha koll, då den kommer styra mycket hur rullen känns att använda samt vilken typ av fiske rullen passar bäst till.

För att förklara begreppet grundligt så säger utväxlingen hur många varv spolen kommer att snurra för varje varv du roterar veven. Utväxlingen står oftast klart och tydligt angiven på rullen, annars hittar du den lätt i produktinformationen.

Som exempel så betyder en utväxling på 5:1 att spolen roterar 5 varv när du roterar veven 1 varv. En utväxling kring 5:1 till 6:1 är typiskt standard för många multirullar.

I valet av multirulle får du gå lite balansgång mellan olika egenskaper beroende på vad du föredrar eller behöver:

 • En låg utväxling ger en stark rulle, men till priset av att den vevar in linan långsammare
 • Med en hög utväxling kan du veva in linan snabbare, men förlorar styrka i rullen. En hög utväxling kan vara bra när du har beten som måste fiskas snabbt i vattnet.

För att göra begreppet utväxling mer greppbart så kan vi titta på Abu Revo Beast 40 som har en utväxling på 5.8:1. Här kommer alltså spolen att rotera 5.8 varv då du roterat veven ett varv. Detta kommer i sin tur leda till att 69 cm lina spolas upp på rullen för varje varv med veven.

För nybörjare skulle jag rekommendera att välja en multirulle med standardutväxling, alltså en utväxling kring 5:1 till 6:1.

Höger- eller vänstervevad multirulle?

Till skillnad från haspelrullen så är vevens position fixerad på ena sidan på multirullen. Detta betyder alltså att du måste bestämma om du vill ha veven på höger eller vänster sida innan du slår till på en ny multirulle.

Men vilken sida ska man ha veven på när man fiskar med en multirulle?

Många tenderar att välja utrustning för att passa den dominanta handen. Detta betyder att om du är högerhänt så håller du spöt i höger hand när du kastar. När du ska börja veva så byter du sedan till att hålla spöt i vänster hand, för att kunna veva med din högra hand.

Detta passar dock inte alla, och personligen så håller jag mitt spö i högerhanden under både utkast och när jag vevar med multirulle.

Här är det vad du själv känner dig mest bekväm med som ska styra ditt val.

Rundgavlad eller lågprofilrulle?

Det finns två huvudtyper av multirullar: den klassiska rundgavlade multirullen och den kompakta lågprofilrullen. Det finns fördelar med de båda och vilken typ av multirulle som passar just dig beror på vad du ska använda rullen till samt vad som känns bäst för dig.

Låt oss se efter vad som karakteriserar varje rulltyp:

Rundgavlad multirulle

Några av fördelarna med den rundgavlade multirullen är:

 • Den kan generellt rymma mer lina
 • Stabil konstruktion

Detta gör att den rundgavlade multirullen generellt passar bra till lite tyngre fiske och används därför flitigt till predatorfisket efter exempelvis gädda och gös, men är även vanlig vid havsfiske. Då den även rymmer mycket lina så är det en vanlig typ av rulle för trollingfisket.

En konsekvens av den runda och stabila konstruktionen är dock att den rundgavlade multirullen oftast väger något mer än en lågprofilrulle, samt kan vara något mindre ergonomisk att greppa i handen.

Ambassadeur Mörrum är ett elegant exempel på en rundgavlad multirulle:

Rundgavlad multirulle

Lågprofilrulle

Några av fördelarna med en lågprofilrulle är:

 • Låg vikt
 • Ergonomisk design gör att rullen ligger bra i handen

Lågprofilrullen passar ofta bra till det lite lättare fisket och kan generellt hantera beten med låg vikt bra. Det finns dock även lågprofilrullar som klarar av lite tyngre fiske. Eftersom rullen ligger med låg profil mot spöt får du även ett bra balanserat spö och rulle när du fiskar.

Den kompakta designen gör dock att spolen oftast inte har samma linkapacitet som en rundgavlad multirulle.

Lågprofilrulle

Multirullens kastbromssystem

Anledningen till att kastbromsar finns på en multirulle är för att minska risken för skatbo, vilket kort och gott betyder att du får trassel under utkastet.

Ett skatbo får du som en konsekvens av att spolen roterar snabbare än betet rör sig under utkastet, vilket gör att du kommer att få en ansamling med lina på rullen. Linan kommer då i många fall att trassla in sig i sig själv, vilket kan ge stora trassel som är svåra att lösa upp.

Dagens multirullar har dock kastbromssystem för att minska risken att detta inträffar. Här pratar man oftast om tre olika bromsar: centrifugalbroms, magnetbroms samt att mekaniskt öka motståndet på spolen.

Men hur fungerar de olika bromsarna, och vilken typ av broms är bäst? Jag tänkte göra en snabb genomgång för att första syftet med vardera bromstyp.

Centrifugalbroms

Agerar främst under den inledande delen av kastet och fungerar genom att ett antal små broms-stift tvingas utåt när spolen roterar. Spolen bromsas genom att stiften då skapar friktion mot en kant på insidan av rullen (se bilder nedan).

Detta gör att linans hastighet där den lämnar spolen strävar efter att hålla samma hastighet som betet.

För mycket broms kommer dock göra att rullen bromsar betet under utkastet, vilket kommer ge dig kortare kast. Man kan därför på de flesta multirullarna ställa in hur många av dessa stift som ska vara aktiva.

Nedan är ett enkelt exempel på en rulle med 2 broms-stift. Många av dagens rullar har både fler och mer avancerade stift till centrifugalbromsen. Detta exempel duger dock gott för att förklara principen.

Stift till multirullens centrifugalbroms

De vita stiften tvingas alltså utåt vid rotation och bromsar då upp spolen när de skapar friktion mot insidan av kanten som visas i bilden nedan.

Multirullens centrifugalbroms

Vissa multirullar, framför allt lågprofilrullar, har en sidogavel som lätt kan tas bort för att justera antalet bromsstift som ska vara aktiva. Detta kan vara smidigt om du ofta byter mellan olika beten som skiljer mycket i vikt.

Idag finns det även multirullar med en centrifugalbroms som kan finjusteras med ett vred på utsidan, vilket minskar behovet av att öppna upp sidogaveln på rullen.

Magnetbroms

Många rullar har även en magnetbroms för att kontrollera spolens rotation. Med denna typ av kastbroms så skapas ett magnetfält när spolen roterar. Styrkan på magnetfältet styrs av hur nära spolen dessa magneterna sitter.

Avståndet går oftast att justera smidigt med ett vred på utsidan av rullen, vilket gör att du lätt kan ställa in styrkan på magnetbromsen.

Denna typ av broms är dock inte lika effektiv i sitt arbete att motverka skatbo som centrifugalbromsen.

Att mekaniskt öka spolmotståndet

Att mekaniskt ställa in motståndet i spolen är en inställning som alla multirullar har. Denna broms är dock konstant, vilket gör att den kommer att bromsa spolen både när den snurrar långsamt och när den snurrar med högre hastighet.

Detta gör att någon typ av centrifugalbroms eller magnetbroms krävs utöver spolbromsen för att få en mer användarvänlig multirulle.

Nedan är en bra video som förklarar de olika bromstyperna mer ingående: