Bästa spöhållaren 2021 – Välj rätt spöhållare till båten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

Oavsett om du är nybörjare eller om du är en inbiten trollingfiskare så är det viktigt med bra spöhållare till båten. Med ett antal spöhållare på din båt så kan du använda fler spön när du fiskar, vilket ökar dina chanser till bra utdelning.

Det är vanligt att spöhållare inte diskuteras särskilt mycket, men faktum är att det är en viktig del av din utrustning. Utöver att vara stabil och inte gå sönder, så måste den tillåta dig att justera den som du vill. Ska du få till ett bra mothugg så gäller det även att det går lätt och snabbt att få ur spöt ur spöhållaren.

Det finns idag många olika spöhållare på marknaden, och det kan variera stort i kvalitet mellan olika modeller.

Vi har här utvärderat ett antal spöhållare som används flitigt på marknaden för att se hur de presterar. Vi har fokuserat på tre olika prisklasser, prisklass premium, mellan och budget. Här nedan kan du se en sammanfattning av resultatet, i form av favoriten i varje prisklass.

Våra toppval bland spöhållare:

Vi har även sammanställt en del information, med saker som kan vara bra att tänka på när du väljer spöhållare till din båt.

Spöhållare till båten – Testvinnare

Här hittar du favoriterna inom respektive prisklass. Längre ner hittar du övriga spöhållare.


Scotty Striker – Favorit i premiumklassen

Scotty Striker är bland de dyrare i klassen, men utöver detta så finns det inte mycket att klaga på. Spöhållaren är designad för att klara av även det tyngsta fisket, vilket dock inte stoppar dig från att använda den även till lite mindre spön och rullar.

Genom att spöhållaren är designad med inbyggda stag i rostfritt stål istället för att vara helt i plast, så får du en stark spöhållare som samtidigt blir luftig nog att kunna hålla även grövre spön och rullar.

Konstruktionen gör även att det är lätt att få spöt på plats och låsa fast det genom att vrida runt plastlåsningen i toppen på spöhållaren, vilket gör att fiskespöt sitter stabilt på plats.

När du ska plocka ut ditt spö ur spöhållaren för att göra mothugg är det viktigt att det går snabbt och att du har kontroll över situationen, och det är ofta detta moment som avgör om du krokar fisken eller inte. En av de starka sidorna med denna spöhållare är hur öppen den är, och det går därför snabbt och lätt att plocka ut spöt.

Fästet som medföljer gör att du kan fästa spöhållaren direkt i båten. Om den ska fästas i relingsräcket måste du även ha detta relingsfästet, vilket med fördel kunde ha inkluderats tillsammans med spöhållaren för en modell i denna prisklass kan man tycka.

Här får du alltså en stabil spöhållare till båten som klarar av allt från trollingfiske efter stor gädda till lätt abborrfiske.

Fördelar:
 • Stabil, klarar tungt fiske
 • Luftig konstruktion, gör att kraftig utrustning får plats
 • Lätt att plocka i och ur fiskespöt
 • Lätt att justera
Nackdelar:
 • En av de dyrare modellerna
 • Relativt stor modell
 • Räckfäste till reling medföljer ej

Scotty Powerlock – Favorit i mellanprisklassen

Här är ännu en kvalitetsmodell från Scotty som är en perfekt spöhållare till trollingfisket. Här får du en bra kombination mellan kvalitet och pris.

Även denna spöhållare är stabil och kraftigt byggd, vilket gör att den klarar av tuffa tag och passar alla olika typer av fiske. Den är även helt i plast, vilket gör att den har låg vikt och blir på så sätt lätt att bära med sig.

Att den är helt i plast gör dock att det krävs mer material för att få en stabil spöhållare, jämfört en som är förstärkt med stål. Detta gör att denna spöhållare är lite mer skymmande, och det kan i vissa lägen vara något svårare att få i och ur spöt jämfört med Strikermodellen.

Låsmekanismen är dock lättanvänd, och spöt sitter stabilt i spöhållaren när den används. Den ger dig även stora inställningsmöjligheter, och tillåter dig att både rotera och sätta ditt spö näst intill vertikalt i förhållande till botten på båten.

Om vi var tvungna att nämna något negativt med denna spöhållare, så skulle det inte skada med något finare inställningsmöjligheter i höjdled. Detta är dock en mindre kommentar, som är återkommande på de flesta spöhållarna.

På samma sätt som för Scotty Striker så ingår det inte något räckfäste till relingen. Om spöhållaren ska fästas i relingen måste du alltså även ha detta relingsfästet.

Med denna modell så får du helt enkelt en spöhållare med hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Fördelar:
 • Hög kvalitet
 • Stabil, klarar tungt fiske
 • Lätt att justera
Nackdelar:
 • Relativt stor modell
 • Räckfäste till reling medföljer ej

Berkley BRH – Favorit i budgetklassen

En mycket prisvärd spöhållare från Berkley, som är ett bra alternativ till modellerna i de dyrare prisklasserna.

Trots det lägre priset så är denna spöhållaren stabil och klarar av även det lite tyngre trollingfisket. Jämfört med Scottys spöhållare så märker man dock en liten skillnad i att spöhållaren inte har lika fina toleranser vid tillverkning, vilket inte är så konstigt med tanke på det betydligt lägre priset.

Detta gör att spöhållaren inte känns lika stabil och exakt i sin justering jämfört med spöhållarna i de högre prisklasserna. När spöt väl sitter på plats är detta dock inget man tänker på.

Något som är trevligt är att du får med fästen för att kunna montera spöhållaren både på relingen eller försänkt i någon plan yta på båten. Nedan så kan du se en video som visar spöhållaren och vad det ingår för typ av fästen.

Ska du montera många spöhållare på båten så blir det lätt en kostsam historia. Denna modell ger dig dock möjligheten att få spöhållare av bra kvalitet, utan att betala en förmögenhet.

Fördelar:
 • Billig
 • Stabil konstruktion
 • Innehåller alla fästen du behöver
Nackdelar:
 • Mindre precis vid justering
 • Kantig design / grövre ytfinish

Hur gick vi tillväga?

För att komma fram till vilka spöhållare vi skulle ha med i vår utvärdering så gjorde vi först en kartläggning av de modeller som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Vad som anses vara den bästa spöhållaren skiljer sig mycket mellan olika användare, och då kraven som användaren ställer på sin spöhållare skiljer sig mycket, så valde vi att fokusera på tre olika prisklasser.

Vi utsåg därför en vinnare i vardera prisklass, som i detta fall är en premium-, mellan- och en budgetklass.

Så gick vi tillväga för att hitta våra favoriter:

Då vi vill få en nyanserad bild av hur de olika modellerna presterar genomgick vi följande process:

 1. Kartläggning av de spöhållare som finns tillgängliga på marknaden.
 2. Genomgång av tekniska specifikationer och användarrecensioner för att få en allmän uppfattning över vad användare och tycker om de olika spöhållarna.
 3. Om möjligt utföra egna tester på produkterna, antingen i butik eller i skarpt läge.
 4. Sammanställning av information för att kunna presentera våra/allmänhetens favoriter inom de olika prisklasserna.

Spöhållare till båten – Utmanare

Här listar vi de spöhållare som inte kvalade in i toppen, men som ändå har olika styrkor, och därför är värda att nämna.


Patriot Fighter

En modell som liknar Scotty striker, genom att den har en kombination av plastdetaljer och rostfritt stål. Detta ger dig en luftig spöhållare där du får plats med utrustning för det tyngre trollingfisket utan problem.

Tillsammans med det lägre priset så får du dock räkna med en något lägre finish och inställningsmöjligheter på spöhållaren. Väl på plats så sitter den dock stabilt och klarar av tunga påfrestningar.

Positivt med modellen är även att det medföljer fästen som gör att du kan montera spöhållaren antingen i relingen eller på annan plan yta.

Med denna modell så får du helt enkelt en rejäl spöhållare till ett bra pris.

Fördelar:
 • Stabil
 • Okej prisnivå
 • Luftig konstruktion, gör att kraftig utrustning får plats
 • Olika fästen ingår
 • Lätt att plocka i och ur fiskespöt
Nackdelar:
 • Relativt stor och klumpig modell
 • Mindre precis vid justering

Roster – spöhållare i rostfritt stål

En enkel men snygg spöhållare helt i rostfritt stål med ett fäste i gummi. De delar som är i stål är elektrokemiskt polerade för att ge en blank och tålig yta.

En spöhållare av denna typ passar bäst om du har spön som kommer sitta i samma position, eller bara behöver mindre justeringar med jämna mellanrum. Ett exempel är om du använder sidoparavaner eller djupriggar, eller helt enkelt har spön som du vill fiska rakt bakåt.

Den kan även med fördel användas som en spöhållare vid transport, där du kan placera spöt när du är på väg ut till fiskeplatsen.

Den enda justeringen som kan göras på dessa spöhållare är att den kan höjas och sänkas, samt vridas 15 grader åt varje sida. Detta måste dock göras med verktyg, vilket gör att det inte är tal om någon snabbjustering.

Detta är dock en trevlig spöhållare som gör sitt jobb och samtidigt ser bra ut på båten.

Fördelar:
 • Stilig
 • Robust
 • Gummifäste minskar vibrationer och sitter bra
Nackdelar:
 • Få inställningsmöjligheter
 • Ingen låsmekanism

Cannon – Prisvärd spöhållare

Cannon är ett bolag som främst fokuserar på olika typer av djupriggar, vilket gör att de även tagit fram ett antal spöhållare för att komplettera sitt utbud.

Spöhållaren som vi har här är en modell som är gjord i en kraftig plast som ger både stabilitet och lång livslängd, och är en modell som är omtyckt av många användare.

Designen av spöhållaren gör att de flesta olika typer av spön och rullar får plats. Genom att spöhållaren har en urgröpning både framför och bakom låsringen så kan man placera rullen på olika sätt beroende på om man vill ha snabb åtkomst eller om man hellre vill försäkra sig om att spöt är fastlåst i spöhållaren.

Nedan följer en bra genomgång av denna spöhållare från Cannon, notera dock att förlängningsarmen som sitter på är ett tillbehör som får köpas till extra om du vill ha det.

Tillsammans med spöhållaren så medföljer även de fästen som behövs för att både fästa spöhållaren i båtens reling, eller på annan plan yta.

Fördelar:
 • Prisvärd
 • Allsidig, spöt kan placeras stabilt på olika sätt i spöhållaren
 • Kraftig plastkonstruktion
 • Lätt att använda
 • Fästen medföljer
Nackdelar:
 • Något trög att ställa in, kan behöva användas ett tag för att slita in spöhållaren


Bra att tänka på vid köp av spöhållare

Det är viktigt att kunna placera ut sina spöhållare som man vill, för att du ska kunna få ett så bra resultat som möjligt. Detta är extra viktigt om du använder många spön på din båt under trollingfisket.

Även om en spöhållare inte är den mest komplicerade prylen du har på båten, så finns det ett antal saker som kan vara bra att ha i åtanke när du väljer din spöhållare.

Materialval

De vanligaste materialen som används för spöhållare är stål och plast, där varje material har sina starka sidor.

Stål

Spöhållare i stål är i de flesta fall mycket hållfasta och tåliga, och kan vara bra att använda vid tungt fiske. En spöhållare helt i rostfritt stål har dock inte samma inställningsmöjligheter som en i exempelvis plast.

En bra kompromiss är många av dagens spöhållare som har delar i både plast och stål. Detta ger en bra styrka, samtidigt som man även får de fördelar som finns med en spöhållare i plast.

Plast

Idag kan man tillverka plastdelar med mycket hög hållfasthet. Några av fördelarn är även att man kan gjuta komplexa geometrier, samtidigt som priset kan hållas lågt. Detta gör att plast gör sig som ett bra material för spöhållare.

Tänk dock på att kvalitén och styrkan i olika plaster kan variera mycket, ta därför gärna och känn på spöhållaren för att få en uppfattning om hur stabil den är i plasten. Här spelar det även stor roll hur spöhållaren är konstruerad, då även en hård plast kan kännas vek i en dåligt konstruerad spöhållare.

Spöhållarens inställningsmöjligheter

Vad vi tycker så är inställningsmöjligheterna några av de viktigaste egenskaperna hos en spöhållare (förutsatt att det inte gäller en spöhållare som ska sitta i samma position varje gång du fiskar).

Vissa spöhållare har stora steg vid justering, vilket gör att det kan vara svårt att få den just i den riktningen du vill. Detta kan vara frustrerande, men är vanligt framförallt bland de billigare varianterna.

Samtidigt som de ska kunna justeras, så är det även viktigt att de sitter stabilt när de väl är i rätt position. En spöhållare som glappar kommer att slitas snabbare, vilket ger en kortare livslängd.

Tips vid köp av spöhållare:

 • Nedmonteringsbara – Om du använder din båt även till andra aktiviteter än fiske så tänk på att köpa spöhållare som är lätta att plocka bort om de sitter i vägen. Detta kommer både minska risken för att spöhållarna skadas, eller att någon skadar sig.
 • Fästen – Se till att du får med, eller köper till de fästen som krävs. Ibland kan det vara otydligt vilka typer av fästen som faktiskt ingår. Det finns inget värre än att inte kunna montera fast en ny spöhållare när du ska ut och fiska!
 • Extra spöhållare – Det kan vara bra att ha en extra spöhållare liggandes i båten. Om olyckan är framme och en spöhållare går sönder så kan den då lätt bytas ut. Detta gäller framförallt om du är ute på längre fisketurer.