Bästa vadarbyxorna 2021 – Köpguide för vadarbyxor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.

Ett par läckande eller fuktiga vadarbyxor är något som kan förstöra en hel fisketur. Istället för att fokusera på fisket blir det då lätt att man hela tiden går och längtar efter att få ta av sig sina vadare.

Det kan skilja mycket på kvalitén mellan olika vadarbyxor. Både hur bra de andas för att hålla dig torr, samt hur tåliga de är för att motverka läckage i sömmar eller från slitage. Det finns även mycket annat som påverkar hur bra du upplever att ett par vadarbyxor är, här tänker jag inte minst på passform och bekvämlighet.

Vilka vadarbyxor som passar just dig bäst beror till stor del på hur du planerar att använda dina vadare. Men vilka vadarbyxor är då bäst i vilka situationer?

Jag har här gjort en sammanställning med de bästa vadarbyxorna inom olika kategorier för att hjälpa dig hitta rätt bland olika andasvadare.

Här kommer en sammanställning av resultatet:

Bästa Vadarbyxorna:

Jag har även sammanställt en köpguide för att hjälpa dig hitta rätt vadarbyxor. Denna köpguide innehåller bland annat förklaringar av olika begrepp som är bra att ha koll på, samt vad som är bra att tänka på när du väljer storlek på dina vadarbyxor.

Patagonia Middle Fork vadare (Bäst om du vill packa lätt)

Dessa andasvadare från Patagonia är något alldeles extra när det kommer till låg vikt och packvänlighet. Här har man fokuserat på att skapa ett par vadarbyxor som tar upp så lite plats i din packning som möjligt.

Idén bakom dessa vadarbyxor är alltså att skapa ett par vadarbyxor som ska vara lätta att ta med i packningen på vandringsturen eller i flygbagaget, och de väger inte mer än 740 gram. Men hur lyckades de med detta?

Något som tar upp mycket plats på ett par vadare är neoprenstrumpan. Därför tog man här fram en helt ny strumpa av syntetiskt gummi som är betydligt tunnare och helt sömlös. Detta gör att man sparar vikt och får en mer hållbar strumpa.

En nackdel som kommer med det nya materialet är dock att det inte isolerar lika bra, vilket gör att det även krävs ett par strumpor under när det är kallt. Materialet är dock töjbart vilket gör att det inte är något problem att få plats med en extra tjock strumpa.

I videon nedan kan du se hur annorlunda denna nya strumpan är i jämförelse med en vanlig neoprenstrumpa:

Den övre delen av vadarna är uppbyggda 3-lagers nylon för att hålla vikten låg. På den undre delen har man istället valt 4-lagers polyester för att få bra hållbarhet. Både över och underdelen har även en inbyggd vattentät barriär som andas samt uppfyller Patagonias H2No-standard.

På samma sätt som med Patagonia Skeena River så kan du lätt dra ned överdelen av vadarbyxorna genom att släppa på två knäppen. Denna modell har endast en ficka som sitter på insidan av vadarna vid bröstet som är förslutningsbar och vattentät.

Fördelar:

 • Mycket låg vikt
 • Tar upp lite plats hoppackade
 • Bra andningsförmåga

Nackdelar:

 • Lättviktskonstruktion ger lägre tålighet
 • Inte lika många förvaringsmöjligheter som de dyrare modellerna.
 • Den tunna strumpan isolerar inte lika bra som neopren

Du kan hitta bästa priset på Patagonia Middle Fork hos outdoorexperten genom att klicka nedan:


Patagonia M’s Skeena River (Bästa allsidiga vadarbyxorna)

Här har du ett par kvalitetsvadare från Patagonia som ger dig en kombination av enkelhet och funktion.

Både ovandel och underdel är uppbyggda av en 4-lagers polyester-microfiber med en vattentät barriär som andas. Materialet uppfyller kraven för vad Patagonia kallar ett H2No- material, vilket kort och gott betyder att det har genomgått hård testning för att säkerställa att materialet har kvar sina egenskaper även efter lång tids användning.

Patagonia har stort fokus på hållbarhet och man siktar därför på att skapa vadare som håller länge och har så liten inverkan på miljön som möjligt. Hållbarheten är bra på dessa vadarbyxor, och vid normal användning kommer du att kunna använda dem många år framöver.

Något som hjälper till att öka livslängden på vadarna är att de exempelvis har reducerat antalet sömmar till en per byxben. Sömmen sitter även på baksidan av benet, vilket gör att den skyddas bättre från slitage under användning.

På hängslena sitter två spännen som gör att du kan kana ner överdelen på dina vadare för att konvertera dina bröstvadare till ett par midjevadare. Detta är en smidig funktion om du vadar i lite grundare vatten eller om det är varmt ute.

Vadarbyxorna har spännen som gör att de är enkla att vika ned.

Byxan har tre fickor i bröstområdet, där du har en genomgående känguruficka som är perfekt för att värma händerna en kall dag. Mitt på bröstet har du även en stor bröstficka där du exempelvis kan förvara tafsmaterial. Slutligen så har du även en vattentät innerficka.

Strumporna är av 4 mm neopren för bra hållbarhet. Denna vadarbyxa har en vikt på 1052 gram.

Fördelar:

 • Låg vikt
 • Bra andningsförmåga
 • Tåliga och smidiga att vandra i
 • Allsidiga vadarbyxor

Nackdelar:

 • Inte lika många förvaringsmöjligheter som de dyrare modellerna.

Du kan hitta bästa priset på Patagonia M´s Skeena hos outdoorexperten genom att klicka nedan:


Simms G3 Guide (Populära vadare från Simms)

Detta är en mycket populär andasvadare från Simms som ger dig en bra allround-vadarbyxa.

Passform är en av de viktigaste punkterna för att dina vadarbyxor ska kännas bekväma, och detta är en av Simms starkaste sidor. Med Simms G3 så finns det många olika storlekar att välja mellan, vilket gör att du med största sannolikhet kan hitta en storlek som passar just dig på både byxorna och neoprenstrumpan.

I materialväg så har dessa vadarbyxor 3-lagers GORE-TEX® Pro Shell på ovandelen. På underdelen har man ökat på till 4 lager. Detta gör att området på benen och rumpan får bra slitstyrka, samtidigt som ovandelen får bättre andningsförmåga.

Vad får man då för fickor på denna modellen? På samma sätt som Patagonias vadare så har du en ficka på insidan av vadarna i brösthöjd. Denna ficka är dock inte vattentät, men genom att den sitter fast med en dragkedja så går det att köpa till en som är det.

Du får även en stor och rymlig bröstficka på utsidan, som även har en fleece-vadderad känguruficka som du kommer åt med en dragkedja från varje sida. Dragkedjorna på fickan är inte vattentäta, vilket gör att vatten kan komma in i fickan om du vadar lite djupare. Du förblir dock självklart torr in mot kroppen.

Vikten på 1276 gram är högre än Patagonias modeller och de är heller inte lika packbara, om detta är något du prioriterar. Denna vadarbyxa ligger även i premiumsegmentet när det kommer till vad du får betala.

Fördelar:

 • Hög slitstyrka
 • Många olika storlekar att välja mellan.

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Något lägre andningsegenskaper jämfört med tunnare modeller.

Klicka nedan för mer information om Simms G3:


Patagonia M’s Rio Gallegos Front Zipper (Mest tåliga vadarbyxorna)

Här har du vadarbyxorna som enligt Patagonia själva är deras bäst presterande andasvadare med flest funktioner.

Dessa vadare är bra utformade för en lagom tight passform, utan att förhindra din rörlighet. Partiet kring benen har exempelvis lite mindre överflödigt material jämfört med många andra modeller, vilket gör att både nötning och ljudet minskar när du går.

Patagonia har här valt att använda en 4-lagers polyester-microfiber på både ovandel och underdel. Man har dock valt att använda en något grövre polyester till underdelen för att öka slitstyrkan. Varje byxben har endast en söm som är placerad på baksidan av benet för att skydda mot slitage.

På samma sätt som för Simms G3 så ger det grövre materialet bättre hållbarhet, men leder dock till en något sämre andningsförmåga om det är varmt ute jämfört med exempelvis Patagonias Middle Fork modell.

Anledning till att vadarna heter just Zip-Front är att dessa vadarbyxor har en dragkedja som går längs hela överdelen av vadarbyxorna. Detta gör att du smidigt kan få på och av dig vadarbyxorna, samt att du kan öppna upp för ventilation.

På samma sätt som övriga Patagonia-vadare så kan du även enkelt göra om dina bröstvadare till ett par midjevadare genom en låsmekanism på axelremmarna.

På denna modell har du många förvaringsutrymmen, utöver en vattentät innerficka så har du även två vattentäta fickor på bröstet, samt två fickor som du kan värma händerna i.

Vadarbyxorna har många förvaringsutrymmen.

Rio Gallegos har även ett par löstagbara knäskydd som kan vara bekväma att ha när du exempelvis krokar av och återsätter fisk.

Med dessa vadarbyxor får du alltså ett par premiumvadare med hög slitstyrka och funktionalitet. Det grövre materialet gör dock att dessa vadare har något lägre andningsegenskaper jämfört med Patagonias tunnare modeller, vilket gör att de passar sig allra bäst i lite kallare väder.

Vadarbyxor har en vikt på 1315 gram, vilket är högst av de andasvadare vi tittat på här.

Fördelar:

 • Hög slitstyrka
 • Hög funktionalitet genom dragkedja, fickor och knäskydd.
 • Bra passform på strumporna.

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Något lägre andningsegenskaper i underdelens grövre material.

Du kan hitta bästa priset på Patagonia Rio Gallegos Front-Zipper hos outdoorexperten genom att klicka nedan:


Köpguide – Hitta de bästa vadarbyxorna för dig

Vilken typ av vadarbyxor som passar dig beror på hur du kommer att använda dem, samt vilka krav du ställer på kvalité och komfort.

Det är lätt att tänka att vadarna gör sitt jobb bara du håller dig torr. Det stämmer förvisso att detta är huvudmålet, men det finns dock många andra aspekter att ta hänsyn till när du väljer dina vadare.

Jag har här gjort en sammanställning med saker som är bra att tänka på innan du slår till på ett par nya vadarbyxor. Detta gör att du kommer få bättre koll på vad du ska fokusera på för att kunna göra ett köp som du långsiktigt blir nöjd med.

Materialval

Materialvalet för dina vadarbyxor kommer till stor del att styra dess egenskaper. Detta gör att valet av material är ett av de viktigare besluten du kommer att ta.

Vanligtvis brukar det stå mellan två olika typer av material:

 • Material som inte andas. I denna kategorin är neopren ett vanligt material.
 • Så kallade andasvadare, som ger dig ett bra klimat i dina vadarbyxor.

Båda materialtyperna har sina för- och nackdelar, så låt oss undersöka dessa så att du vet när du ska välja vad.

Neopren

Detta är ett utmärkt material om du planerar att använda dina vadare i kallt vatten eller kallt klimat.

Anledningen till detta är att neopren är en typ av syntetiskt gummimaterial som har väldigt bra isoleringsvärde jämfört med många andra material som vanligtvis används till vadarbyxor.

Neopren finns även i olika tjocklekar, där de vanligaste varianterna är mellan 3.5 och 4 mm tjocka. Generellt kan man säga att ett tjockare material ger vadare som klarar av kallare vatten bättre.

Vidare så är neopren ett slitstarkt material, vilket gör att ett par neoprenvadare kan ha en lång livslängd om de sköts bra. De är även bekväma när du böjer dig eller sitter på huk, då materialet stretchar.

En stor nackdel är dock att neopren inte andas, vilket gör att ditt svett inte transporteras bort när du blir varm. Detta kan leda till att du börja känna dig fuktig redan efter kort användning om det är lite varmare i vattnet eller i luften. Detta gör att de neoprenvadare kan bli outhärdliga om de används under varma sommardagar.

Det tjocka materialet leder även till att de kan bli något tunga och otympliga att vandra längre sträckor med.

Så sammanfattningsvis, neoprenvadare passar bra om du ska fiska mycket i kallt vatten och inte planerar att vandra längre sträckor på land.

Andasvadare

Modern materialteknologi gör att du idag kan få ett par vadarbyxor som både är täta, andas och har låg vikt.

Ett par andasvadare är ofta uppbyggda av flertalet lager av antingen polyester eller nylon, tillsammans med ett eller flera vattentätta membran. Membranet innehåller många små porer som är små nog för att stoppa en vattenmolekyl, samtidigt som de är stora nog att släppa ut vattenånga.

Det finns idag flertalet olika typer av membran, ett känt exempel här är GoreTex. I videon nedan förklaras principen med membrantekniken.

Med uttrycket att de ”andas” menas alltså att materialet tillåter att ditt svett från insidan transporteras ut genom materialet, samtidigt som materialet håller tätt mot vatten på utsidan. Detta gör att du kommer få ett trevligt klimat i dina vadarbyxor, där du slipper bli fuktig in mot kroppen.

Ett par andasvadare av bra kvalitet är dyrare än ett par i de flesta andra material, men du får dock mycket för dessa extra kronor. Det du betalar för är kort och gott en betydligt högre komfortnivå.

Du får bland annat ett lättare material som genom sin andningsförmåga kan användas när det är varmt. Det är därför heller inga problem att vandra längre sträckor på land och samtidigt ha ett fortsatt bekvämt klimat i vadarbyxorna.

Material som andas har dock inte samma isoleringsförmåga som exempelvis neopren. Detta löser du dock enkelt genom att ta några extra lager kläder under dina andasvadare. Tänk dock på att dessa plagg även måste vara av material som andas för att du inte ska riskera att bli fuktig och kall.

Vilken typ av vadarbyxor ska jag välja?

Man brukar prata om två olika typer av vadarbyxor: bootfoot och stockingfoot-vadare.

Bootfoot

Denna typ är vanligast på de lite billigare modellerna. Det som är typiskt för bootfoot-vadare är att de har en stövel som sitter ihop med dina vadarbyxor. Du behöver därför inte lägga pengar på att köpa ett par separata vadarskor.

Eftersom stöveln sitter ihop med vadarbyxorna så blir de lätta att ta på och av. En annan fördel med att de är sammanfogade är att det inte bildas några fickor där smuts eller sand kan leta sig in.

En nackdel är att det är just ett par stövlar, vilket gör att de inte är lika bekväma som ett par kängor om du ska gå längre sträckor.

Stockingfoot

Till skillnad från bootfoot-vadarna så har stockingfoot-vadare endast ett par neoprenstrumpor fastsatta i änden på byxbenen. Detta gör att du alltså måste komplettera dina vadarbyxor med ett par passande vadarskor.

Det riskerar alltså att bli ett något dyrare alternativ, men är nog enligt de flesta värt de extra kronorna som det kostar.

Med ett par stockingfoot-vadare så får du i de flesta fall betydligt lättare vadare. Neoprenstruman värmer dina fötter bra, samtidigt som du får fler valmöjligheter då du fritt kan välja vilka kängor du ska ha till.

Du blir även stabilare kring foten, eftersom du kan välja hur hårt du ska knyta dina vadarkängor så att de sitter perfekt.

Midjevadare eller bröstvadare?

För att du ska hitta de bästa vadarbyxorna för dig så är det viktigt att du har koll på hur det ser ut där du tänker fiska. Då tänker jag framförallt på hur djupt du måste kunna vada, samt hur strömt vattnet är.

Två typer av vadarbyxor som används flitigt av fiskare är midjevadare och bröstvadare, som båda passar för olika ändamål:

Midjevadare

Varför ha en hög modell om du endast behöver vada i grunt vatten? Midjevadare är perfekt om du planerar att fiska i vatten upp till lårhöjd. Du får då ett par vadarbyxor som är betydligt smidigare än ett par bröstvadare och liknar ett par vanliga byxor i passform.

Midjevadare tillåter dig även att röra överdelen av kroppen obehindrat, vilket i många lägen kan vara skönt, inte minst om du vandrar längre sträckor.

Bröstvadare

Bröstvadare är den vanligaste typen av vadarbyxor och är en bra vadare som fungerar i alla situationer. De passar bra om du fiskar i lite djupare vatten, eller utforskar nya vatten där det helt plötsligt kan dyka upp en djuphåla. Då är det skönt att ha lite extra höjd för att inte riskera att bli blöt.

Tillsammans med en bra vadarjacka kommer du även vara bra skyddad mot de värsta av regnoväder. Detta eftersom regnet inte riskerar att leta sig in kring midjan när du bär ett par bröstvadare.

Modellen är inte lika smidig som midjevadarna, men gör att du är garderad för att vada ut i alla typer av vatten.

Vilken storlek ska jag välja på mina vadare?

När du väl valt vilken modell du ska ha måste du även hitta en storlek som passar dig. För de flesta tillverkarna hänger storleken på vadarbyxan ihop med storleken på neoprenstrumpan. Detta kan göra att det ibland blir svårt att hitta en kombination som passar bra.

Du vill helst ha en neoprenstrumpa som varken är för stor eller för liten för att få så bra komfort och hållbarhet som möjligt. Detta samtidigt som byxorna i sig ska sitta lagom tight för att du ska få plats med de kläder du vill in mot kroppen.

Vissa av premiumvarianterna från exempelvis Simms har som alternativ att du kan välja storleken på strumpan och byxorna separat. Här handlar det lite om pris kontra vilken komfort du strävar efter.

En bra start när du ska välja storlek på dina vadare är att utgå från respektive tillverkares passningsmått och sedan testa sig fram till ett par som passar som du vill. Här kan du hitta storleksinformation från Vision, Simms, Patagonia samt Guideline.

Vilken storlek som passar skiljer mycket mellan olika tillverkare, här nedan är dock ett exempel från Simms på hur du mäter upp vilka vadarbyxor som passar dig:

Bra att tänka på

Det finns många andra funktioner som är viktiga att ta hänsyn till, eller ökar komforten på dina vadarbyxor. Detta är bland annat:

 • Gravel guards (grusskydd)
  På ett par stockingfoot-vadare är viktigt med rejäla grusskydd mellan dina vadarbyxor och vadarskor. Anledningen till detta är att du inte vill riskerar att få in grus eller annan smuts ner i dina vadarskor, vilket både är obekvämt och sliter på dina vadare.
 • Fickor
  Om du inte har någon jacka eller inte planerar att ha någon fiskeväst över dina vadare så kan det vara bra att se till att du har ett antal bra placerade fickor på dina vadarbyxor. Detta gäller framförallt på ett par bröstvadare, då de kommer att täcka över allt vad fickor heter på de kläder du har under dina vadare.

Hur utvärderade vi vadarbyxorna?

I denna jämförelse mellan olika haspelrullar har vi utvärderat och samlat in information genom en kombination av följande metoder:

 • Tekniska specifikationer – Genom att titta på vadarbyxornas tekniska specifikationer som materialval, sömplaceringar samt förvaringsmöjligheter fås en överblick över hur vadarbyxorna är uppbyggda.
 • Analys av omdömen – Denna information kopplas till hur användare upplever sitt köp och ger på så sätt en övergripande syn på hur nöjda användare är med de olika rullarna. Detta har gjorts genom att följa upp vad köpare av produkterna har att säga om dess prestanda i olika onlinebutiker.

Relaterade ämnen:

Köpguiden för att hjälpa dig hitta rätt haspelrulle
Fiskeknutarna du borde kunna