Sverige är ett land fullt av små åar och bäckar, och det är oftast inte långt till närmsta bäck där det gömmer sig bäcköring. Storleken på bäcköringen varierar mellan olika vattendrag, men det är fascinerande hur stor öring det finns i många av dessa små bäckarna.
Men hur krokar man dessa monsteröringar? Och vilka är de bästa dragen vid fiske efter bäcköring?
Du får testa dig fram, skulle vara ett enkelt svar. Och detta är precis vad jag har gjort.
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Happy Angler och Outdoorexperten.
Vilka drag är bäst vid fiske efter bäcköring?
Öringen är en rovfisk som kort och gott äter det som finns tillgängligt. Detta gör att många olika typer av beten kan gå hem för att kroka bäcköringen. Allt ifrån beten som retar fisken att hugga, till beten som faktiskt efterliknar en insekt eller en bytesfisk.
Vidare så är även de bästa platserna för öring vid bäckarna ofta svårframkomliga, med vegetation som tvingar fram korta kast.
Detta tillsammans med att bäcköringen är väldigt skygg, framförallt de större fiskarna, gör fisket extra utmanande. Ofta riskerar man att ha skrämt iväg fisken redan innan första kastet är gjort.
Det kan därför vara fördelaktigt med drag som du kan nå fisken med på lite avstånd.
Några andra egenskaper som också är viktiga för beten som används vid bäcköringfiske är:
- Betet måste fungera bra att fiska i strömmande vatten
- Det måste kunna presenteras på fiskens svåråtkomliga ståndplatser (till exempel under överhängande vegetation där storöringen ofta kan hittas)
- Betet måste vara tåligt för att klara av att slå emot stenar och andra hinder i bäcken
Utifrån detta, och egna erfarenheter från fiske i olika bäckar, har vi tagit fram följande lista innehållande vad vi tycker är de bästa dragen vid fiske efter bäcköring.
Wobbler
Först ut är wobblern, vilket kanske inte är det första draget som dyker upp när man tänker på beten för öringfiske i strömmande vatten. Wobblern är dock ett underskattat bete vid denna typ av fiske, och har en självklar plats på listan över de bästa dragen för bäcköring.
Valet mellan sjunkande och flytande wobbler beror på hur bäcken ser ut där du fiskar. Fiskar du av en djuphåla kan du med fördel använda en sjunkande wobbler för att komma åt fisken som står lite djupare.
Detta gör att du kan nå öringen som står gömd under grenar och andra hinder och som därmed inte kan nås direkt med ett kast.
Med denna fisketeknik kan kan du alltså även nå fisk utan att behöva klampa fram precis bredvid öringens ståndplats. Eftersom bäcköringen är skygg, är det en stor fördel att kunna fiska med lite avstånd mellan dig och fisken. Detta gör att wobblern är ett utmärkt bete för att få en chans på de lite större öringarna.
Favorit-wobblern är framför allt en liten flytande 5 cm Rapala original (länk till återförsäljare) har visat sig ge bra utdelning. Jag brukar personligen välja fiskliknande mönster (tex färgkombination BTR eller RT).
Hur fiskar man med wobbler i strömmande vatten?
Wobblern fungerar bäst i delar av bäcken med lite lugnare vatten. Kasta ut wobblern och låt strömmen transportera den för att nå öringens svåråtkomliga ståndplatser.
Inspinningstempot kan med fördel varieras, både för att väcka fiskens intresse, men även för att hålla wobblern på ett lagom djup.
Slutsatser – Att fiska med wobbler i strömmande vatten:
- Effektivt sätt att efterlikna bytesfisk
- Kan flyta med strömmen för att nå svårfiskade partier, tex under överhängande vegetation.
- Kan flyta med strömmen och på så sätt minskar risken att skrämma den skygga öringen.
- En sjunkande wobbler är utmärkt för djuphålor i lite lugnare partier av forsen.
- Är svårfiskad i starkt strömmande vatten
- Kan upplevas som svår att kasta.
- Något mer ömtålig än en spinnare.
- För dess små wobblers kan det vara smidigt att plocka av den främre kroken. Både för att skona fisken, och för att minska trassel vid kast.
Spinnare
Spinnaren är en klassiker för spinnfiske efter öring och är både lättfiskad och effektiv.
En annan fördel är att den är kompakt och ofta har lite tyngd i sig, vilket gör att den kan kastas med hög precision i korta kast. Den kan dock upplevas som svårare att kasta långa kast med (lite beroende på form och vikt).
Vidare kan även vara svårt att kasta in spinnaren på ett enkelt sätt under överhängande vegetation, där storöringen ofta står.
Det som till stor del påverkar hur spinnaren beter sig i vattnet är dess vikt samt formen på kroppen och skeden. Generellt kan man säga att en lång smal sked ger en snabbt roterande sked, medans en kort rund sked ger en långsammare rotation.
Angående färgvalet på spinnaren så är vägen till framgång att testa. Några populära färger, som även ligger i den egna beteslådan är koppar och guld-färgade varianter i olika vikter (storlek 0 eller 1 brukar vara lagom). Några med enklare mönster finns även med i beteslådan, men inga allt för galna färgkombinationer.
Hur fiskar man med spinnare i strömmande vatten?
Spinnaren är passande till strömmande vatten, där strömmen hjälper till att rotera skeden. Du fiskar spinnaren bäst snett uppströms eller snett nedströms och kan veva in den i antingen varierande eller konstant tempo.
När spinnaren landat i vattnet kan du göra ett litet ryck med spöt för att få den att börja spinna. Du känner sedan att skeden roterar genom att motståndet är konstant när linan vevas in.
Vevar man in för långsamt slutar spinnaren att spinn, vilket gör att den riskerar att gå mot botten. Vevas den in för snabbt så går den upp i ytan. Här får man ha känsla för att presentera betet på ett bra sätt för öringen.
Om motståndet upphör kan man antingen öka inspinningstempot, eller höja spötoppen något.
Vissa spinnare kräver ett relativt högt inspinningstempo för att få skeden att rotera. Detta gör att spinnaren passar bäst när vattentemperaturen är lite högre och fisken är mer aktiv.
Slutsatser – Att fiska med spinnare i strömmande vatten:
- Allsidigt drag
- Fungerar bra i strömmande vatten
- Tåligt drag
- Kan vara svårt att komma åt under överhängande vegetation
- Passar bäst för lite högre vattentemperaturer då fisken är mer aktiv
- Kontrollera med jämna mellanrum så att skeden roterar obehindrat runt kroppen. Om skeden roterar tillsammans med kroppen tvinnas linan
Skeddrag
Skeddrag är även det ett vanligt drag för öring. Det finns i många olika varianter där en långsmal sked är vanlig vid öringsfisket.
Det är ett allsidigt drag som inte kräver lika högt inspinningstempo som spinnaren och skeden rör sig oftast bra även när den vevas in långsamt. Detta gör att skeddraget passar sig bra för spinnfiske i strömmande vatten.
Av färgvalen så har de prickiga varianterna i dova färger gett bra utdelning. Detta kan dock variera mycket mellan olika vatten.
Hur fiskar man med ett skeddrag i strömmande vatten?
Ett effektivt sätt att fiska skeddraget är att kasta snett uppströms eller snett nedströms och sedan veva in under varierande inspinningstempo.
Genom att röra lite på spötoppen kan man även få skeden att vagga fram i vattnet, vilket brukar kunna få öringen att hugga.
Slutsatser – Att fiska med skeddrag i strömmande vatten:
- Lättkastat bete
- Passande för strömmande vatten
- Kan utan problem fiskas både snabbt och långsamt
- Tåligt drag, det vanligaste som händer är att färgen slits
- Kan vara svårt att komma åt under överhängande vegetation
Jigg
Jiggen är inte heller den det första man tänker på när man väljer bete inför öringfisket. Den kan dock vara användbar om man stöter på en djuphåla som man vill kunna fiska av på ett bra sätt.
Vidare så har jiggen oftast en uppåtvänd krock, vilket gör att risken att fastna i botten är betydligt lägre med denna typ av bete. Detta gör att man kan känna sig fram över botten med jiggen när man fiskar.
Det som är smidigt med jiggen är att kroppen enkelt kan bytas ut, och det finns många olika alternativ att välja mellan. Både vanliga fiskliknande jiggar till kroppar som imiterar kräftor och andra smådjur.
En bra början kan en ask med några jigghuvuden och kroppar för att testa sig fram, till exempel ett kitt likt detta med ett antal småjiggar (länk till återförsäljare).
Hur fiskar man med jigg i strömmande vatten?
Testa att veva in jiggen långsamt längs med botten i en djuphåla, samtidigt som du gör småryck med spötoppen. Detta gör att jiggen dansar fram över botten.
När temperaturen i vattnet går upp under sommaren kan det även vara efektivt att fiska jiggen närmre ytan.
Slutsatser – Att fiska med jigg i strömmande vatten:
- Bra för att komma åt fisk i djuphålor
- Uppåtvänd krok gör att jiggen är utmärk att fiska längs botten, med lägre risk att fastna än övriga beten
- Passande för strömmande vatten
- Kan fiskas både snabbt och långsamt
- Kan vara svårt att komma åt under överhängande vegetation
- Jiggkroppen riskerar att slitas
Slutsats
Vilket är då det bästa betet vid fiske efter bäcköring?
Som du kan se så finns det fördelar med alla de olika betestyperna. Det bete som utmärker sig mest bland dessa är dock wobblern, som även är det drag som jag själv fått bäst utdelning med när jag fiskat efter öring i olika småbäckar.
Detta främst genom att du kan komma åt ståndplatser för öringen som inte är möjliga att nå med ett vanligt kast.
När wobbler först kastas ut och sedan tillåts flyta med strömmen får man chans att kroka de svåråtkomliga öringarna, och minskar risken att skrämma fisken genom att du kan nå öringens ståndplats på lite längre avstånd.
Mina favorit, och ett drag för fiske efter bäcköring som jag varmt rekommenderar att testa, är alltså Rapala original flytande.