Makrillen är en explosiv fisk som är bland de roligare fiskarna att få på kroken. Att den dessutom även är en utmärkt matfisk gör inte saken sämre.
Ett av de vanligaste sätten att fiska makrill på är att söka upp makrillstimmen ute på havet med hjälp av en båt. Alla har ju dock inte tillgång till en båt, vilket gör att en vanlig fråga som dyker upp är om man även kan fiska makrill från land? Svaret på frågan är att det går alldeles utmärkt.
Under sommarens varma månader kommer ofta makrillstimmen in nära land, vilket utgör ett utmärkt tillfälle att fiska makrill från land. För att få ett bra fiske nära land gäller det framför allt att ha koll på när detta inträffar, samt att du vet vad du ska leta efter för att hitta makrillen nära land.
Men vad ska man tänka på för att öka sina chanser att hitta och kroka den landnära makrillen? Här kommer ett antal saker som jag själv fokuserar på och som även kan hjälpa dig i ditt sökande.
När kan man fiska makrill från land?
Det är många parametrar som styr när makrillen börjar närma sig land under sommaren, inte minst vattentemperaturen.
Makrillen lever nämligen i Skagerraks och nordöstra Nordsjöns djupare vatten under vintern. För att du ska kunna fiska makrill från land krävs det därför att den har börjat röra sig in mot kusten.
Det kan variera mycket från år till år när fisken rör sig mot kusten, men mellan april och maj följer makrillen varma strömmar in i Skagerak och Kattegatt för att leka. Efter fortplantningen stannar makrillen ofta kvar på grundare vatten för att äta upp sig innan den drar sig tillbaka till djupare vatten under hösten.
Det är under tiden efter leken, då makrillen frossar på småfisk, som fisket är som bäst. Det är även under denna tid makrillen kommer tillräckligt nära för att du ska ha chans att kroka den från land.
Det går ofta att fånga enstaka fiskar tidigt, men de största stimmen brukar kunna komma in mot land i slutet av maj till början av juni. Det är mycket som påverkar när fisken väljer att vandra in mot land. Är inte förhållandena de rätta, så kan det ibland dröja till mitten på juni innan makrillen kommer in mot land.
Med en varm vår kan det även hända att makrillen kommer in tidigt, så det gäller att ha ögon och öron öppna.
Här är ett videoklipp där man kan se hur makrillen drar runt i stim. Stimmen varierar i storlek, men det är inte ovanligt att de är betydligt större än stimmet som är här.
Någon gång under augusti brukar makrillen sedan dra sig allt längre ut, vilket gör att den kan bli svår att nå från land.
Var kan man fiska makrill från land?
Så länge du håller dig till den svenska västkusten så kan du hitta makrillen lite var stans.
Ett bra sätt att hitta fiskeplatser som kryllar av makrill är genom att söka efter områden där makrillen drar runt och jagar. Tidigt på säsongen jagar makrillen ofta ytligt. Detta gör att man ofta kan se på vattnet att makrillen är närvarande genom att den ofta tvingar upp sill eller annan bytesfisk mot ytan under jakten.
Kommer du fram till en plats och ser hur vattnet fullkomligt kokar samtidigt som måsar dyker mot vattnet, då har du hittat rätt!
Var en sådan plats är belägen kan dock variera mycket, men oftast vill makrillen ha lite djupare vatten att röra sig över. Detta gör att en pir som sträcker sig en bit ut i vattnet kan vara en passande plats att börja söka efter makrillen.
Du får då djupt vatten på sidorna av piren och kan på ett enkelt sätt följa makrillstimmet utmed piren.
När på dygnet är det bäst att fiska makrill?
Personligen föredrar jag att fiska makrillen tidigt på morgonen. Kanske är det för att du får vara ensam på de flesta fiskeplatser bara du är tillräckligt morgonpigg. Makrill går dock alldeles utmärkt att fiska under större delen av dygnet.
Vid makrillfiske måste du testa av olika djup för att hitta fisken. Syns inte fisken i ytan kan det vara bra att fiska av olika djup genom att låta draget sjunka lite längre tid för varje kast. Detta gör att du kommer fiska av alla djup och ökar på så sätt dina chanser att hitta makrillen.
Kom sedan ihåg u ungefär hur länge du lät draget sjunka för att kunna nå samma djup igen om makrillen skulle nappa.
En observation är att makrillen ofta kan fiskas lite ytligare tidigt på morgonen och under kvällen jämfört med mitt på dagen. Det kan därför vara bra att börja med att testa fisket på djup mindre än 4 – 5 meter på morgon och kväll för att öka på djupet något mitt på dagen.
Sist men inte minst, ha tålamod! När du ska fiska makrill gäller det att vara bra på att vänta. Det kan gå långa studier utan några livstecken. När sedan ett makrillstim drar förbi kan det istället hända att du landar en makrill med varje kast.
Utrustning till makrillfisket
När du ska fiska makrill från land finns det inga direkta krav på utrustningen. OM du behöver kunna kasta långt kan det vara bra med lite grövre utrustning. Ibland kan dock makrillen vara mycket nära land. Då kan det vara kul att passa på att fiska med lite lättare utrustning.
Valet av utrustning när du ska fiska makrill från land behöver alltså inte vara så komplicerat.
Spö och rulle
När du fiskar makrill från land klarar du dig bra med samma typ av spinnspö och rulle som du använder vid gädd- eller abborrfiske hemma i sjön. Det är dock en fördel om du har ett spö som går att kasta långt med, för att kunna nå makrillstimmen om de drar runt några meter ut från land.
Personligen så har jag de senaste gångerna använt mig av en Penn Battle II haspelrulle tillsammans med ett Shimano Catana haspelspö, vilket har fungerat alldeles utmärkt.
När makrillen väl hugger gäller det att snabbt kroka den med ett mothugg. Det kan därför vara fördelaktigt att använda en flätlina framför en nylonlina vid fisket för att bättre känna när makrillen är och nafsar på ditt bete.
Med en flätlina kastar du även längre och får bättre känsla genom att linan inte töjer sig. Detta gör att makrillens ivriga rusningar känns hela vägen in i spöt, vilket är en av de roligaste delarna av makrillfisket med kastspö.
Det är dock viktigt att ställa in slirbromsen lagom hårt för att inte tappa makrillen när den gör sina ryckiga rusningar.
Bete till makrillfisket
Det kan variera mycket hur kräsen makrillen är över vilket typ av bete eller vilket drag den vill hugga på. Ibland hugger den på allt, men ganska ofta kan den vara lite svårare att få på kroken.
Är makrillen riktigt på hugget så hugger den dock på det mesta som rör sig och ser ätbart ut.
Skeddrag
Ett litet skeddrag är ofta effektivt vid fiske efter makrill. En stor fördel är att skeddraget är lätt att kasta, och om du väljer en lite tyngre variant kan du även kasta riktigt långt. Detta gör att du har större chans att nå ut till fisken med dina kast även om makrillen simmar på lite avstånd.
Flötmete
Detta är en populär metod för att fiska makrill och är något som jag ofta använder mig av när jag fiskar från båten (fast då utan flöte). Mete kan dock även vara effektivt när du ska fiska makrill från land. Som bete på kroken brukar stagg fungera bra (sillyngel som kan köpas frysta hos närmsta fiskhandlare). Beroende hur huggvillig makrillen är så kan det även fungera bra med annan småfisk eller räkor.
Som sänke kan ett blänke med lagom tyngd, till exempel ett skeddrag utan krok, fästas ca 10-15 cm ovanför kroken. Detta gör att det blir lätt att kasta ut, och lockar även till sig fisken.
Nackdelen med flötmete är att du inte kommer att kunna kasta lika långt som med ett skeddrag och att du måste ställa om flötet varje gång du ska testa att fiska på ett nytt djup.
Häcklor
Att fiska makrill med häckla är en vanlig metod vid fiske från båt. Om du anpassar tyngden på pilken efter ditt spinnspö kan du dock även använda denna metod när du ska fiska makrill från land.
Personligen brukar jag använda ett lite tyngre skeddrag på ca 30 – 40 gram som får agera som pilk för häcklorna. För att göra det så lätt som möjligt att kasta brukar jag inte fästa fler än 2 eller 3 häcklor ovanför skeddraget.
Det är även bra att hålla antalet häcklor lågt eftersom din spinnutrustning är klenare än den utrustning som vanligtvis används till havs. Du kan därför få problem att landa fiskarna och riskera att skada utrustningen om du använder fler än 2 till 3 häcklor.
Fiska makrill med fluga
Om du äger ett flugspö så kan makrillen ge ett riktigt roligt fiske. Ser du att makrillen går ytligt och nära land så har du ett perfekt läge att ta fram flugspöt.
Fiska med sjunklina och fiskliknande flugor som du tar hem snabbt för att locka på makrillen.
Får du krokat en lite större makrill så kan du få kämpa ganska bra för att landa den.