Fiska på natten – Tips för att lyckas med nattfisket

Som människa blir det lätt problematiskt när man försöker navigera i mörkret och man får ofta förlita sig på andra sinnen än synen. Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten?

Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar. Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken. Det skiljer dock mycket mellan olika fiskarter hur aktiva de är under natten, vilket påverkar hur villiga de är att nappa under nattfisket.

Om du testar på nattfiske så kommer du märka att när solen går ner och din syn börjar försämras i mörkret så kommer dina övriga sinnen att ta över och vara på helspänn. Du får därmed ett annorlunda och spännande fiske som i många lägen kan ge bra utdelning.

Vissa fiskar bjuder nämligen på ett erkänt bra nattfiske, framför allt under sommaren när vattentemperaturen är som högst. Av olika anledningar skiljer det dock mycket mellan olika fiskarter hur aktivt de jagar under natten.

Tips inför nattfisket

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på inför och under nattfisket, och själv har jag ett antal saker som jag ser till att aldrig glömma under fiskepassen på natten.

Låt ögonen vänja sig vid mörkret

Du kommer märka att ögonen vänjer sig vid mörkret när du varit ute en stund. Något som kan vara bra att tänka på är att hålla ljusstyrkan på diverse skärmar låg (till exempel ekolod eller mobiltelefon), för att inte störa ögonens mörkerseende.

Det är dock svårt att knyta fiskeknutar och rigga fiskespön i mörker. I dessa lägen kan en pannlampa vara bra att ha för att ge dig ljus samtidigt som du får ha båda händerna fria. Det är även bra att ha för din egen säkerhet ute på sjön under natten om något skulle hända.

Ett tips är dock att sträva efter att använda den så lite som möjligt för att inte störa ögonen. Att slå på en stark lampa i mörkret kommer inte bara göra att du får ont i ögonen, utan du kommer även att ta en stund innan du får tillbaka ditt mörkerseende.

Något som även kan diskuteras är hur mycket ljuset från en stark pannlampa stör fisken, vilket troligtvis skiljer en del mellan olika fiskarter.

En pannlampa med möjlighet att sänka ned ljusstyrkan är dock oftast inga problem att använda. En lösning för att inte störa mörkerseendet lika mycket är att använda en lampa med rött ljus. Ett bra exempel är denna lampa som kan ge dig ett svagt rött ljus perfekt för fisket.

Fiskeutrustning

Förberedelserna inför nattfisket är viktiga för att göra det så enkelt som möjligt för dig under fiskepasset. Något som underlättar mycket är att rigga upp så mycket du kan innan du ger dig ut, samt ha extra färdigriggade spön med dig i båten.

Detta gör att du lätt kan byta ut ett spö om du exempelvis får trassel eller andra problem som kan vara svåra att lösa i mörkret. Trasslet kan du sedan lättare få upp i dagsljus.

Se dock till att ha spön som du för tillfället inte använder i spöhållare och inte liggandes inuti båten. Om du trotsar detta råd är det lätt att ett litet snedsteg får stora konsekvenser. Det tog två spön innan jag själv lärde mig!

Slutligen, när du fiskar på natten kommer du att fiska mycket på känsla eftersom din syn är begränsad. Det kan därför vara bra att använda en flätlina, som genom sin låga töjning kommer att göra att du bättre känner när fisken är och nafsar på ditt bete eller när du får bottenkänning.

Lär känna ditt fiskevatten

Det kan lätt bli gå fel om du åker ut på nattfiske på ett för dig nytt fiskevatten. Om det är svårt att hitta på fram på en ny sjö i dagsljus så kan du ju gissa hur det är under natten.

Se alltså till att känna till ditt vatten bra innan du ger dig ut i mörkret. Du har då ofta koll på ungefärligt djup i olika delar av sjön, vilket är bra när du ger dig ut och trollar eller kastar i närheten av land.

Om du känner till vattnet bra har du även bättre koll på grund eller andra hinder som kan vara svåra att se i mörkret.

Håll en låg ljudnivå

Det är alltid bra att tänka på att hålla en låg ljudnivå i båten, speciellt under natten då det ofta är spegelblankt och få andra ljud. Klampa inte runt i båten om det inte är nödvändigt och glid in till din fiskeplats med motorn avslagen.

Ett stort tips här är att använda en elmotor, vilken både låter mindre och är enkel att manövrera i mörkret. Motorns tysta gång gör även att din egen upplevelse blir mer rofylld.

Lite mer avancerade elmotorerna har även ankringsfunktioner som är smidiga om du enkelt vill hålla båten i samma position.

Var noga med säkerheten

Låt alltid säkerheten gå först. Att stå upp i båten när du fiskar under natten är oftast inte en bra idé och kan vara riskabelt. I mörkret kan du lätt snubbla till på något och har även svårare att hålla balansen om du är på väg att ramla.

Så kort och gott, håll ordning och sitt ner i båten.

Några fiskar som ger dig bra nattfisket

Även om de flesta fiskarna går att kroka när du fiskar i nattens mörker så finns det ett antal fiskar som kan ge dig riktigt bra fiske. Här kommer en genomgång av hur några av de vanligaste sportfiskarna i våra svenska vatten är att fiska på natten.

Hur bra fiske just du får beror självklart på många parametrar. Följande fiskar har dock get åtminstone mig själv och många andra riktigt bra nattfiske, framförallt under sommarnätterna. Det är heller inte ovanligt att du under nattfisket kommer åt de lite större fiskarna.

Fiska gös på natten

nattfiskad gös

Mitt under de varma sommardagarna kan det vara outhärdligt att hålla till ute på en båt. Dessa dagar är det perfekt med lite nattfiske efter gös.

På sommaren har gösen sin huvudsakliga jaktperiod under natten, där den ofta jagar i siluett mott natthimlen. Under denna tid kan nattfisket efter gös ge bra utdelning. Det är även under sommarens nattfisket du har stor chans att kroka på de största gösarna.

Gösen är ofta lurig att få på kroken, inte minst genom att en taktik som fungerar bra på ena fiskepasset kan vara helt odugligt nästa gång du är ute i båten. Så en bra taktik är att testa olika tekniker när du kommer ut på ett nytt fiskepass.

När det sedan hugger en fisk får du vara observant på förutsättningarna, till exempel vilket djup och vilken hastighet betet rörde sig med vid hugget. När du hittat vad som fungerar kan du ofta lura på fler gösar genom att upprepa samma teknik.

Vad man generellt kan säga är att gösen ofta är ute på djupare vatten under dagen, för att leta sig in på lite grundare partier när mörkret faller.

Fiska gädda på natten

Gädda i vattnet på natten

Gäddan kan ofta vara trögfiskad under de varma sommarmånaderna. Genom att du ger dig ut under natten kan du dock locka fram många av de gäddor som är svåra att komma åt under dagarna.

Nattfisket efter gädda är inte ett fiske för dig som är ute efter kvantitet, utan istället en bra chans att lura på de lite större gäddorna. Man märker även ganska ofta att de små gäddorna helt slutar nappa när mörkret lägger sig över sjön.

Bra platser att fiska på är ofta grund i närheten av djuphålor. Här har gäddorna legat och tryckt under dagen och letar sig sedan upp till grunda områden dit gäddorna letar sig upp under natten.

Ett bra tips kan vara att kasta från lite djupare vatten in mot grundare områden. Det brukar ofta vara effektiv att fiska ytligt även över lite djupare områden, då gäddan hugger på siluetten av ditt bete.

Stora mörka drag brukar fungera bra då de ger en tydlig siluett för gäddan att hugga mot.

Fiska abborre på natten

Vanligtvis så bjuder abborren oftast upp till bäst fiske kring gryning och skymning och det diskuteras ofta huruvida det är lönt att fiska abborren när det är mörkt. Motiveringen till detta är att abborrens mörkerseende inte är tillräckligt bra och att abborren inte är aktiv under natten.

Personligen har jag dock fått bra utdelning och fina abborrar har kunnat landas under nattfiske. På samma sätt som för gäddan så är kvantiteterna ofta lägre vid nattfiske, det finns dock chans att de abborrar du får upp är stora.

På natten kan abborren ofta hittas på lite grundare vatten vid till exempel grynnor där den jagar betesfisk eller kräftor som vågar sig fram under natten.

Så nattfisket efter abborre kanske inte ger dig så många abborrar, men bli inte förvånad om ditt personbästa på abborre kommer att vara från en fisketur på natten.

Fiska öring på natten

Sommaren är en populär tid för sportfiskare som fiskar efter öring och varma sommardagar kan ofta ge bra utdelning under öringsfisket. Vanligtvis så är dessa fiskar lite mindre och storöringen är ofta svår att kroka under dagen. Det är tidigt på morgonen eller när kvällen börjar närma sig som fisket tar fart.

Om du stannar kvar och inväntar nattens mörker så kan du även få riktigt bra nattfiske efter öring. Storöringar som varit ute på lite djupare vatten blir då mer aktiva och letar sig ofta in mot land för att jaga småfisk.

Så siktar du efter storöringen så kan det vara värt att testa på nattfisket under sommaren!


Du kanske också är intresserad av att läsa:

När leker gäddan? – Allt du behöver veta om gäddleken
Bästa haspelrullen – Köpguide för haspelrullar