Det är när du krokar de lite större fiskarna som din utrustning sätts på prov på riktigt. De flesta har ofta bra koll på vad spö och lina klarar av, men faktum är att det är knuten som är en av de svagaste länkarna mellan dig och fisken. Det är därför viktigt att du väljer rätt fiskeknutar för att inte riskera att förlora både bete och fisk.
Valet av knut beror till stor del på vilken typ lina du använder dig av. En fiskeknut som fungerar bra för fluorocarbon behöver nödvändigtvis inte fungera lika bra för flätlina.
Det som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeknutar är att sträva efter att använda knutar som uppfyller ett antal kriterier:
- Knuten ska fixera linan så att den inte glider
- Den ska vara så stark som möjligt för att minska risken för brott
- Den ska vara enkel att knyta
Den optimala fiskeknuten är alltså en stark knut som är lätt att knyta.
Och underskatta inte vikten av en enkel knut, detta eftersom du någon gång kommer att hamna i situationer då du är kall om händerna eller har begränsat med ljus. Eller varför inte i ett läge där du ser en vakande fisk, men ännu inte har hunnit knyta på ditt bete.
I situationer som dessa kommer du att vara glad att du har ett antal lätta men effektiva knutar i bakhuvudet.
För att underlätta för dig så har vi här gjort en sammanställning på ett antal fiskeknutar, både betesknutar och skarvknutar, som vi tycker fungerar bra för olika typer av linor. Nästa steg är bara att börja öva.
Här kommer en sammanfattning av ett antal utvalda fiskeknutar och för vilka lintyper de är bäst anpassade att använda.
Betesknutar
Knutar som används för att knyta fast ditt drag/bete i linan.Knut | Typ av knut | Bäst anpassad för |
---|---|---|
Palomarknut | Betesknut | Flätlina |
Förbättrad betesknut | Betesknut | Fluorocarbon / nylon |
Grinnerknut | Betesknut | Flätlina / Fluorocarbon / nylon |
Ögleknut | Betesknut | Flätlina / Fluorocarbon / nylon |
Skarvknutar
Knutar för att skarva samman två fiskelinor.Knut | Typ av knut | Bäst anpassad för |
---|---|---|
Dubbel Grinnerknut | Skarvknut | Flätlina / fluorocarbon / nylon |
Blodknut | Skarvknut | Flätlina / fluorocarbon / nylon |
Albright-knut | Skarvknut | Flätlina / fluorocarbon / nylon |
Betesknutar
När du väljer betesknut handlar det om att använda sig av en knut minskar styrkan i linan så lite som möjligt. Det är även viktigt att linan inte tillåts glida i knuten, vilket exempelvis kan ske med vissa glatta flätlinor.
Det kan även vara bra att ha i åtanke att valet av knut påverkar hur betet rör sig i vattnet. För många beten kan du använda dig av en åtsittande knut.
Det kan dock vara bra att överväga en ögleknut för lite mindre beten som rör sig mycket. Genom att betet då sitter fast med en löst sittande ögla, till skillnad mot en åtsittande knut, kommer knuten inte att hindra betets rörelser.
Vi har här listat tre populära betesknutar som är både starka och enkla att knyta för fluorocarbon-, nylon- och flätlina.
Palomarknut
Detta är en populär fiskeknut som är perfekt för tunna flätade fiskelinor, men fungerar även bra för fluorocarbon- och nylonlina. Med en palomarknut har du kvar en stor del av linans ursprungliga styrka jämfört med många andra betesknutar.
En förutsättning för att knuten ska gå att genomföra är dock att linan måste få plats dubbelvikt genom öglan på betet. Du måste även kunna föra öglan som du skapar över betet, vilket kan bli svårt när du använder dig av lite större drag eller wobbler.
Något som även är positivt är att den är enkel att knyta och har få steg att memorera. Med lite träning så knyter du den Palomarknuten med förbundna ögon.
Förbättrad betesknut
En av de mest använda fiskeknutarna bland både flugfiskare och spinnfiskare. Detta är en något mer komplicerad knut än en Palomarknut, men fortfarande relativt simpel och går snabbt att knyta med lite träning. Knuten är bäst anpassad för Fluorocarbon- eller nylonlina och ger stark infästning mellan ditt bete och lina.
Knuten är inte lika stark som Palomarknuten, men har fördelen att du inte behöver trä någon ögla över draget när du knyter knuten.
Med vissa typer av flätlina kan knuten riskera att glida upp när linan belastas. Det kan därför vara bra att testa för att undersöka om knuten fungerar med just din lina, innan du använder den i skarpt läge.
Grinnerknut
En allsidig fiskeknut som även kallas uniknut. Knuten fungerar bra för flätlina, fluorocarbon och nylonlina. Knuten är starkare än föregående knut, men aningen krångligare att knyta.
Denna knuten är även grunden till en populär skarvknut, se dubbel Grinnerknut.
Ögleknut
En fiskeknut som skapar en ögla istället för en åtsittande knut, vilket är bra om du inte vill hindra rörelsen av din wobbler eller ditt drag i vattnet.
Detta är en stark fiskeknut där du bevarar större delen av linans styrka. Knuten fungerar bra för både fluorocarbon- nylon och flätlina. Den är därför allsidig och är en självklarhet för dig att bemästra.
Skarvknutar
Risken när man ger sig på en skarvknut är att knuten börjar glida vilket till slut leder till att linorna lossnar från varandra. Skarvknuten kommer även att minska styrkan i linan, vilket gör att du vill använda dig av knutar som minskar styrkan så lite som möjligt.
Det är därför viktigt att välja rätt knut för att inte tappa drömfisken när du äntligen har krokat den.
Vidare så är det även viktigt att knuten inte bygger för mycket, så att den lätt kan glida genom öglorna på ditt spö utan att haka upp sig.
Vi har här listat tre stycken skarvknutar som vi tycker fungerar bra för både fluorocarbon, nylon och flätlina.
Dubbel Grinnerknut
Består helt enkel av två stycken Grinnerknutar som är ihopknutna. Detta är en allsidig knut som klarar både linor av samma eller olika diameter. En dubbel Grinnerknut är även passande för de flesta lintyper.
Ett tips är att göra några extra varv om du använder flätlina. Exempelvis, om knuten används för att sammanfoga en flätlina med en tafs av fluorocarbon kan det vara bra att göra 5 varv med fluorocarbonlinan medans du gör 7-8 varv för den lite glattare flätlinan.
Detta minskar risken för att flätlinan ska börja glida under belastning.
Blodknut
En blodknut är perfekt för att knyta samman en flätlina med en tafs av fluorocarbon. Fungerar bäst när linorna som ska knyts samman har liknande diameter. Blodknuten ger en stark sammankoppling av två linor, och är även lätt att lära sig.
Vidare så är antalet varv som linorna tvinnas kring varandra avgörande för hur stark knuten blir i slutändan. Det blir därför en balansgång mellan styrkan på knuten och knutens kompakthet. Om du använder för många varv får du en knut som bygger mycket. Detta gör att risken att knuten hakar upp sig i spö-öglorna ökar.
En rekommendation är att använda mellan fem till sju varv, beroende på linornas tjocklek. Det bästa är om du själv testar fram hur många varv som krävs för din linkombination.
Albright-knut
Albright-knuten är en utmärkt knut att använda för att koppla samman linor som har olika diametrar. Vidare så klarar knuten av att sammanfoga de flest typer av linor, och är en beprövad knut för att knyta samman flätlina med både nylon och fluorocarbon.
Det som gör knuten passande som skarvknut är att knuten är väldigt kompakt, vilket leder till att den lätt glider genom öglorna på ditt spö. Detta är en av anledningarna till att knuten används flitigt av många flugfiskare för att knyta samman fluglina med backning eller huvudlina med tafs.
Tips för att knyta bra fiskeknutar
Fukta dina knutar
Detta är viktigast för nylonlinan eftersom den riskerar att skadas av den höga friktionen som bildas när du drar åt knuten. En rekommendation är dock att fukta alla dina knutar innan du sätter den på plats och drar åt.
Tänk på att fukta både knuten och den del av linan som knuten glider över. Saliv är ett bra smörjmedel som du alltid bär med dig och fungerar utmärkt för att få dina fiskeknutar att glida på plats.
Ha tillräckligt med lina
Något av det svåraste du kan göra är att knyta en knut med en kort stump av lina. Tänk på att alltid starta med en lagom lång lina för att underlätta för dig själv när du knyter din fiskeknut.
Öva på dina knutar
Ta dig tid att öva på knutarna du vill lära dig redan hemma. Styrkan i knuten kommer nämligen till stor del bero på hur bra du utför knuten. Använd överbliven fiskelina och testa dig fram tills du känner dig bekväm med hur du ska knyta knuten.
Det kan även vara bra att testa dina fiskeknutar så att du vet att de fungerar bra för din lintyp. Detta gör du genom att belasta knuten för att se om den håller som tänkt.
Om knuten går sönder långt under linans brottgräns borde du undersöka att knuten är korrekt utförd, eller testa en annan typ av knut som kanske bättre passar din typ av lina.
En något lägre brottgräns för knuten än för linan kan du dock räkna med för de flesta knutarna.
Nu är det bara att börja öva, öva och öva, så at dina fiskeknutar sitter nästa gång du är ute vid vattnet.
Relaterade ämnen:
Bästa flätlinan 2019 – Välj rätt flätlina för fisket
Haspel eller multirulle – Så hittar du rullen för dig
Fler fiskeknutar med utförliga och bra instruktioner kan hittas på animated knots.