Haspel- eller multirulle? – Så hittar du rullen för dig

Det pågår en ständig debatt om vilken typ av fiskerulle som är bäst. I dessa sammanhang står det oftast mellan en haspel- eller multirulle. Men vilken rulle är egentligen bäst? risken är att du får helt olika svar beroende på vem du frågar.

Haspel- och multiplikatorrullen, också kallad multirulle, är de två vanligaste rullarna bland sportfiskare idag. Jag skulle inte säga att den ena rullen är bättre än den andra, utan vad som är bäst beror helt på vad du ska använda rullen till för typ av fiske.

Men vilken av dessa fiskerullar är det som passar bäst för just dig?

Vi kommer till det lite senare. För att kunna göra ett bra val mellan de båda behöver du först ha koll på vad det är som särskiljer haspelrullen från multirullen.

Vad skiljer en haspelrulle från en multirulle?

Till utseendet är det stora skillnader mellan en haspel- och multirulle. De två rullarna delar dock huvudkonceptet som är att underlätta för fiskaren. Detta gör rullarna genom att hjälpa till att förvara fiskelinan samt ha inbyggd mekanik för att släppa ut och veva in fiskelinan.

Men vad är då skillnaden mellan en haspel- och en multirulle? Låt oss se efter.

Så fungerar en haspelrulle

En haspelrulle ingår ofta i det typiska startpaketet med spö och rulle. En av anledningarna till detta är att en haspelrulle är lätt att använda, vilket gör den till en perfekt nybörjarrulle.

Här är det dock viktigt att inte förväxla hur lätt rullen är att använda med hur bra rullen är. Haspelrullen används nämligen flitigt även av mer erfarna sportfiskare.

Den är designad för att hänga på undersidan av fiskespöt, vilket jag sett förvirra en del nybörjare första gången de håller i en haspelrulle.

Vidare så förvarar en haspelrulle linan på en spole som sitter parallellt med spöriktningen. Spolen roterar inte när linan vevas in, utan en haspel med en bygel roterar istället runt spolen för att linda på fiskelinan.

För att kasta med en haspelrulle lyfter du helt enkelt bara upp bygeln för att frigöra linan på spolen. Detta gör att linan får fritt fram att åka av spolen och ut genom spö-öglorna. Fixera sedan bara linan med fingret och kasta ut.

När du ska veva in igen är det bara att fälla ner bygeln och börja veva.

Svårare än så är det inte. Du behöver inte ställa in några extra inställningar för att använda en haspelrulle.

Här är en bra video som på ett tydligt sätt förklarar hur du kastar med en haspelrulle.

Fördelar med en haspelrulle

Det som utmärker en haspelrulle är främst hur enkel den är att använda. Ge en haspelrulle till en nybörjare och han kommer troligtvis att behärska den efter bara några kast, även om precisionen och längden i kasten kommer med träning.

Något som även är smidigt med en haspelrulle är att den tillåter dig att enkelt byta sida på veven. Denna funktionen kan vara smidigt om flera använder rullen.

Vidare så gör spolens enkla konstruktion att det är lätt att byta spole, och det kostar inte skjortan om du vill köpa en extraspole.

Med flera spolar kan spola på olika linor som du kan välja mellan när du är ute och fiskar. Detta gör att rullen blir allsidig och kan användas till många olika typer av fiske.

Sist men inte minst, något som jag själv gillar skarpt: Med en haspelrulle får du en slir-broms som ger ifrån sig ett ljud när linan dras ut. Detta ger en skön känsla och ökar adrenalin-påslaget när du krokar de stora fiskarna.

Det finns självklart olika prisklasser att välja mellan, men med en haspelrulle kan du få en bra rulle till ett bra pris.

Se våra favoriter bland haspelrullarna på marknaden samt ta hjälp av vår köpguide för att hitta rätt bland olika rullmodeller och tillverkare.

Så fungerar en multirulle

Multirullen är en något mer avancerad rulle att använda, vilket gör att den generellt inte är lika vanlig bland nybörjare.

Det kan ta ett tag innan du behärskar en multirulle smärtfritt, men den har definitivt sina starka sidor.

Multirullen har varken haspel eller bygel. Här har du istället en spole, som tvärt emot haspelrullen, sitter vinkelrätt mot spöriktningen.

Istället för att spolen sitter fixerad roterar istället multirullens spole både när du vevar in och kastar ut.

Vid utkast så sätter du först tummen på spolen för att sedan frikoppla spolen. Tummen håller du sedan med ett lätt tryck kvar på spolen för att kontrollera utkastet.

Innan första utkastet är det dock viktigt att ställa in bromsarna på rullen för att passa ihop med vikten på ditt bete. Det kan vara en del att tänka på i början för att få rullen att fungera optimalt vid utkast.

Här är en bra video som går igenom grunderna för hur du ställer in och kastar med en multirulle.

Fördelar med en multirulle

Med en multirulle får du en kompakt rulle som i de flesta fall är betydligt lättare än motsvarande storlek på en haspelrulle. Så mycket kan det inte skilja kanske du tänker, men om du fiskar en heldag så är det alltid skönt för armarna med en lättare rulle.

Vidare så får du även bra känsla i rullen eftersom fiskelinan går rakt in i spolen, till skillnad från en haspelrulle där linan först går genom trissan i bygeln. Jag tycker därför personligen att man får bättre kontakt med fisken och betet med en multirulle.

Din kontroll över utkasten blir även bättre med en multirulle. Genom att du under hela utkastet håller tummen vilandes på spolen så kan du styra hur långt kastet blir genom att reglera hur hårt du trycker på spolen.

Jag har gjort en sammanställning med bästa multirullen i olika kategorier för att hjälpa dig hitta rätt multirulle.

Ska jag välja en haspel- eller multirulle?

Ja, detta är en bra fråga att ställa sig själv innan man slår till på en ny rulle. Valet handlar mycket om vad man själv föredrar, men det finns tillfällen då den ena rulltypen passar bättre än den andra.

Om du ställer dig följande frågor så får du lite riktlinjer över om det är en haspel- eller multirulle som passar bäst för dig.

Är du nybörjare eller erfaren?

Som nämn tidigare så är en haspelrulle mycket lätt att använda och det går snabbt att få koll på hur den fungerar. Det är inte heller så mycket som kan gå fel vid användning.

Ger du en haspelrulle till ett barn eller en nybörjare så är troligtvis det värsta som händer att personen får traggla ett tag innan kasten sitter.

Däremot, om du ger en multirulle till samma person finns det risk att du får trubbel. Med multirullen får du nog då räkna med ett och annat trassel i rullen.

Anledningen till att trassel är vanligare med en multirulle beror på att spolen ibland kan rotera snabbare än linan matas ut. Grattis, om detta inträffar har du fått ett så kallat skatbo och kan räkna med att spendera lite tid på att reda ut trassel.

Detta är dock inget problem om du har koll på hur du ställer in rullens bromsar, samt reglerar hur snabbt spolen roterar med tummen. Detta kan dock vara svårt för en nybörjare.

Kommer du att använda lätta eller tunga beten?

Generellt så är en haspelrulle det bästa valet om du använder lätta beten, så som små spinnare eller lätta jiggar. Anledningen till att en haspelrulle fungerar bra för lätta beten är att linan lätt glider av spolen vid utkast.

Jämförelsevis så roterar istället spolen på en multirulle vid utkast, vilket gör att det krävs mer tyngd från betet för att få ut linan på ett bra sätt. Detta gör att en haspelrulle är att föredra vid fiske med lätta drag.

För tunga drag så är istället en multirulle att föredra. Du kastar då troligtvis längre och kommer slippa att linan sliter bort skinnet på pekfingret under kaströrelsen.

Det finns självklart ingen exakt gräns, men jag brukar själv inte använda drag över 50 gram med min haspelrulle. Ungefär vid den gränsen får multirullen ta över.

Vilken typ av fiske kommer du att använda rullen till?

Ska du mestadels ut och kasta efter gädda, eller kommer du fokusera mer på ”finlir” efter exempelvis mindre abborre eller öring?

För det lite grövre fisket efter till exempel gädda är multirullen ett bra val. Multirullen klarar av den grövre linan som används vid denna typ av fiske bra, och är en perfekt rulle om du tänker fiska med flätlina.

Det är även enklare att landa större fiskar med en multirulle eftersom den ofta är starkare i vev-mekaniken.

Krävs det hög precision i dina kast?

Då skulle jag nog föredra en multirulle. Genom att du har tummen på spolen kan du lätt styra längden på dina kast. Vidare så får du även på detta sätt en effektiv ”nödbroms” om du märker att kastet är på väg att bli för långt och draget är på väg in i vassen.

Denna kontroll får du inte med en haspelrulle då linan dras av fritt från spolen, utan att du på ett smidigt sätt kan styra längden på kastet när väl linan börjat matas ut.

Ska du använda rullen till trollingfiske?

Är målet med din rulle att främst använda den vid trollingfiske så finns det många fördelar med att använda en multirulle.

Som nämnt tidigare så är multirullen oftast starkare i vev-mekaniken. Detta kan vara fördelaktigt om du ska använda rullen vid trollingfiske efter lite större fiskar. Du slipper då att ”pumpa” med spöt i samma utsträckning som med en haspelrulle när du vevar in fisken.

De lite större multirullarna har även bättre linkapacitet. Detta är ofta bra när du sysslar med trollingfiske.

Ett spö med en multirulle ligger genom sin utformning även bättre i spöhållaren.

Slutsats

Ta inte dessa rekommendationer som något facit på hur du väljer rulle. Tanken är att du kan använda detta som riktlinjer, men sedan välja den typ av rulle som känns bäst. Det är trots allt känslan som är det viktigaste.

Personligen använder jag en haspelrulle för lättare fiske. Multirullen kommer fram när jag använder lite tyngre beten eller tar båten ut för lite trollingfiske.

Hur tänker du själv, föredrar du haspel- eller multirulle? Hur resonerar du vid valet av fiskerulle?


Relaterade ämnen:

Bästa haspelrullen 2019 – Köpguide för haspelrullar
Bästa flätlinan 2019 – Välj rätt flätlina för fisket